Temperaturile ridicate din ultimele zile le-au creat probleme de sănătate botoşănenilor, iar unii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente cu simptome de insolaţie. În ultima perioadă au fost înregistrate cinci astfel de cazuri dintre care patru au fost copii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani.
Pentru a evita problemele cauzate de expunerea la soare, medicii recomandă în primul rând prevenţia, iar în acest sens botoşănenii sunt sfătuiţi să evite plimbările în aer liber la orele amiezii şi să se prezinte la medic încă de la primele simptome.
Cele mai afectate categorii sunt copiii, vârstnicii, dar şi femeile însărcinate. Cu toţii trebuie să se hidrateze corespunzător şi să evite expunerea prelungită la soare, mai ales la orele amiezii. „Copiii mici, cu cât sunt mai mici se deshidratează mai uşor, şi fac insolaţie mult mai repede. Din acest motiv copiii trebuie scoşi la plimbare dimineaţa devreme sau seara târziu. Fără expunere directă la soare, decât de la o anumită vârstă. Primele simptome sunt simple şi toată lumea le recunoaşte, dar nu toţi le luăm în seamă. Acestea sunt roşeaţa excesivă a pielii, senzaţia de ameţeală, greţurile chiar. Tulburările de vedere sau de echilibru, sau chiar starea de rău general şi leşinul sunt alte simptome importante. Aşadar trebuie să avem grijă”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani.