Aproape 200.000 de euro au primit în total cei 86 de legumicultori înscriși în programul „Tomata”. Suma este cu aproximativ 63.000 de euro mai mică decât cea promisă inițial.
Guvernul a efectuat prin intermediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani plățile către fermierii înscriși în program. Acestea au fost, așa cum din păcate „Monitorul de Botoșani” anticipa în primăvară, mai mici decât subvenția anunțată inițial de 3.000 de euro. Asta pentru că și în acest program a fost extins principiul de la sprijinul cuplat plătit de către APIA. Potrivit acestui principiu, bugetul total al programului aprobat în acest an, aproximativ 40 milioane euro, a fost împărțit la numărul total de fermieri eligibili și s-a ajuns la o sumă de 2.270,61 de euro în loc de 3.000 de euro.
La nivelul județului Botoșani au fost înscriși în program 94 de legumicultori, din care au fost declarați eligibili 86. Pentru a fi fost declarat eligibil, beneficiarii trebuiau să valorifice, până la 15 iunie, o cantitate de trei tone/1.000 mp, cu 50% mai mult decât în edițiile precedente. În plus, pentru a avea siguranţa că tomatele ce vor fi oferite populaţiei vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare.
Program de succes în anii trecuţi la Botoşani
La Botoșani, programul „Tomata” a fost unul de succes în anii trecuți. În primul an de derulare al programului au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi, 102. Anul trecut, pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, s-au înscris 67 de legumicultori, iar pentru ciclul II, 54.
Referitor la ciclu II de producție din acest an, nu se știe dacă acesta va mai exista.
În România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kilograme. Din acesta 38,4 kilograme sunt tomate, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.