Necesitatea unui heliport în Botoșani nu este pusă la îndoială de nimeni, doar că lucrurile trenează de ani de zile din cauza disponibilităţii terenului pe care acesta ar trebui să se construiască.
În acest context, prefectul Dan Nechifor și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, colonelul Cristian Amarandei, au mers „într-o vizită de lucru la Ministerul Transporturilor în vederea urgentării documentațiilor necesare demarării construcției”.
Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Botoșani, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ar fi dat asigurări că va sprijini realizarea proiectului transfrontalier România-Republica Moldova, respectiv va ceda o porțiune de teren aflat în proprietatea CFR din vecinătatea sediului ISU Botoșani necesare pentru înființarea heliportului. Este vorba de existența unei zone de siguranță care nu putea fi asigurată fără obținerea acestei suprafețe de teren de la Ministerul Transporturilor.
„Cu sprijinul Ministerului Transporturilor intrăm astfel în linie dreaptă și avem certitudinea că județul Botoșani va beneficia de heliport pentru elicopterele SMURD. Investiția este cu atât mai importantă cu cât reduce presiunea la care sunt supuși salvatorii și scurtează semnificativ timpul necesar pentru salvarea de vieți. Vom depune toate eforturile instituționale în așa fel încât investiția să fie finalizată în cel mai scurt timp”, a declarant Dan Nechifor.
Dispute în CJ pe marginea subiectului
Construcția unui heliport pentru elicopterul SMURD a fost subiectul mai multor dispute politice între consilierii județeni PSD și PNL.
Liberalii, prin vocea liderului de grup, Radu Anton, au cerut de mai multe ori implicarea CJ în rezolvarea situației, anunțând la un moment dat chiar că va dona teren la Vorona pentru a se realiza acest heliport. De partea cealaltă, vicepreședintele CJ Dorin Birta a subliniat mereu că nu banii necesari pentru realizarea investiției ar fi fost problema pentru CJ, ci faptul că „atâta timp cât la nivel național se derulează un proiect cu finanțarea europeană legat de heliporturi, nu numai pentru județul Botoșani, ci pentru mai multe județe, nu putem face această investiție”.
Proiect blocat în trei metri
Demersurile vizând amenajarea unui heliport pe un teren aflat în proprietatea ISU Botoşani au început de mai mult timp, dar s-au împotmolit după ce s-a constatat că terenul pus la dispoziţie nu îndeplineşte pe o latură cerinţele tehnice Inspectoratului General de Aviaţie (IGA). Iniţial, s-a cerut ISU Botoşani să pună la dispoziţie un pătrat cu latura de 15 metri. Delegaţia IGA care a fost în control la Botoşani, a concluzionat că terenul de lângă sediul ISU, care are pe o latură 87 de metri și pe cealaltă 22 de metri, nu asigură şi acea suprafaţă de siguranţă. Practic, latura de 22 de metri ar trebuie să fie extinsă cu încă trei metri, spre calea ferată din zonă, lucru care a fost discutat acum de prefectul Nechifor și colonelul Amarandei la Ministerul Transporturilor.
Proiectul IGA vizează realizarea a şapte heliporturi în România şi Republica Moldova, în baza unei finanţări europene. Cele trei heliporturi din România ar urma să fie realizate la Iași, Galați, Botoșani sau Vaslui.