Obiectele electrocasnice folosite în gospodărie necesită o întreținere regulată atentă pentru a putea fi folosite igienic un timp îndelungat. Dintre acestea, aragazul, un aparat util în orice bucătărie, pare să pună la încercare răbdarea și dexteritatea gospodinelor. În general, este nevoie de puțin timp, de o organizare atentă și de câteva produse bune pentru a avea un aragaz ca nou. În funcție de cele mai uzuale tipuri de aragazuri, sunt câteva trucuri de curățare utile și practice. Așadar, cele mai folosite tipuri de aragazuri sunt cele emailate tradiționale, cele din oțel inoxidabil, și plitele ceramice. Dacă sunteți în căutarea unui aragaz nou pentru dotarea bucătăriei, vă recomandăm să citiți cele mai noi recenzii la https://www.recenziidetop.com/.
Tipuri de produse pentru curățarea aragazului
Produsele pentru curățarea aragazurilor se împart în două categorii: produse profesionale cu formule specializate pe care le putem cumpăra din magazine de profil și produse homemade, făcute în casă, din ingrediente pe care le avem de obicei la îndemână. Nu există o formulă ideală, dar trebuie să ținem cont că nu se pot folosi aceleași produse pentru orice tip de aragaz. Aragazul din
Curățarea diferitelor tipuri de aragazuri
Curățarea aragazurilor emailate
Aceste aragazuri sunt cele mai simplu de curățat deoarece sunt mai rezistente la zgârieturi. Se îndepărtează mai întâi primul strat de murdărie cu o lavetă cu apă caldă, iar apoi se pot folosi soluții speciale din comerț sau preparate în casă. De exemplu, 1 parte detergent de vase și 3 părți de apă poate fi o soluție eficientă. Se lasă la înmuiat, iar la nevoie, pentru murdăria întărită și greu de îndepărtat se poate folosi și o soluție puțin abrazivă sau chiar partea abrazivă a bureților de vase. De asemenea, se poate utiliza și oțet sau bicarbonat de sodiu aplicat direct, iar la sfârșit se limpezește foarte bine cu apă caldă și se usucă. O altă soluție se poate face repede storcând 2 lămâi, apă călduță și niște oțet. Se înmoaie o perioadă și apoi se curăță. Ușile aragazului se pot șterge simplu cu soluție pentru geamuri, aceasta fiind degresantă și lăsând un luciu frumos. Pentru grilajul aragazului și ochiuri este nevoie și de mai mult timp și de spațiu pentru a fi lăsate la înmuiat într-o soluție cu detergent. La nevoie, vă puteți ajuta de perii abrazive și bineînțeles, nu uitați de mănușile de protecție pentru mâini.
Curățarea aragazurilor din inox
Așa cum spuneam, aragazurile din inox necesită puțin mai multă grijă. În primul rând, va trebui să urmărim cum sunt aranjate liniile materialului, pe verticală sau orizontală, și să curățăm în direcția acestora. Vom folosi materiale moi, precum lavete și cârpe, îmbibate cu oțet sau spirt. Și aici putem folosi soluție din 1 parte detergent de vase și 3 părți de apă pentru a înmuia murdăria. Lăsăm un sfert de oră și apoi curățăm, iar pentru luciu putem aplica puțin ulei de măsline. Bineînțeles, există și soluții speciale în comerț foarte bune. Compania Inox SA ne recomandă să evităm să folosim soluții de curățare în cantități mari și bineînțeles, să nu folosim substanțe pe bază de clor. De asemenea, specialiștii ne amintesc să respectăm cu strictețe timpul și temperatura de acționare recomandate de producător.
Curățarea plitelor vitroceramice și cu inducție
În cazul plitelor vitroceramice și cu inducție, mai întâi trebuie să scăpăm de firimituri și apoi lăsăm suprafața puțin la înmuiat cu soluții speciale din comerț. Se lasă 15 minute și apoi se șterge bine cu o lavetă cu microfibră.
Cele mai bune trucuri pentru un aragaz strălucitor sunt folosirea măsurilor de prevenție, și anume, montarea unor folii de protecție, supravegherea procesului de fierbere pentru evitarea stropilor și potrivirea puterii focului în funcție de ceea ce dorim să gătim.