spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTJudecătorii interzic vânătoarea la păsări

Judecătorii interzic vânătoarea la păsări

♦ Magistrații Curții de Apel București au suspendat Ordinul Ministrului Mediului prin care se stabileau cotele de vânătoare, astfel că 36 de păsări, printre care rațe, gâște sălbatice, ciori, porumbei și guguștiuci, nu mai pot fi vânate
♦ De asemenea, s-a limitat vânătoare doar în limitele cotelor aprobate pe fondurile afectate de pesta porcină africană

Lovitură dură dată de magistrați vânătorilor și combaterii pestei porcine africană.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Curtea de Apel Braşov a decis suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice din cele 38 care se pot împuşca, pentru sezonul 2020-2021, în urma unei acţiuni în instanţă deschisă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor (AACA). Mai mult, a suspendat și trei alineate ale articolului 10 din Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr.1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, care se referă la vânarea întregii populații de șacal, vulpe, cioară grivă și coțofană pe fondurile afectate de pesta porcină africană, indiferent de perioada anului, în timp ce pe zonele de frontieră se vor respecta cotele de vânătoare stabilite prin Ordinul de ministru.

Vânătoare limitată în fondurile afectate de pesta porcină africană

Decizia afectează și lupta împotriva pestei porcine, pentru că aceste carnasiere și necrofile sunt unul dintre principalii vectori de transmisie a bolii. În cazul județului Botoșani, majoritatea fondurilor de vânătoare afectate sunt cele de frontieră, dar este și cel de la Hănești, în care vânătoare a fost suspendată.

Mihai Țurcanu, președintele interimar al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost luat prin surprindere de decizia instanței brașovene. „Trebuie analizată în amănunt”, a declarat șeful DSVSA, care speră ca aceasta să fie modificată de instanța superioară.

Dosare penale de braconaj 

Deși decizia pronunţată la sfârșitul săptămânii trecute nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, ea este executorie și oprește vânătoarea la speciile la care sezonul era deschis, urmând ca la celelalte specii deschiderea sezonului să nu mai aibă loc până la o decizie definitivă cel puțin.

Conform vicepreşedintelui AACA, Codruţ Feher, niciun vânător nu mai are dreptul să împuşte, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre din cele 36 de specii: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguştiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare, raţă cu cap negru, lişiţă, găinuşă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă. Încălcarea deciziei instanței brașovene va fi considerată braconaj, iar vânătorii riscă dosare penale.

Doar potârnichi și fazani se pot vâna la Botoșani

La Botoșani se vor putea vâna doar potârnichi, începând de la 15 septembrie și în limita a 881 de bucăți, și fazani, începând cu 1 octombrie în limita a 5.007 exemplare.

„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română a atras atenţia, prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, că nu este legală procedura prin care stabilesc cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare, prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul Societății Ornitologice Române, Dorin Damoc.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.3 ° C
3.3 °
1.6 °
68 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...