marți, aprilie 1, 2025
AcasăEconomicDatorii la Fisc plătite în numele altei persoane

Datorii la Fisc plătite în numele altei persoane

Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au dezvoltat şi implementat noi facilităţi ale serviciului Spaţiul Privat Virtual (SPV) prin care se acordă titularului contului SPV posibilitatea de a plăti, în numele oricărei alte persoane fizice, impozite sau contribuţii evidenţiate în Declaraţia unică.

În noul meniu disponibil în SPV, pentru accesarea acestei facilităţi, se selectează opţiunea Plată obligaţii fiscale PF şi apoi În numele altei persoane, se optează pentru plata obligaţiilor fiscale declarate prin declaraţia unică (impozit pe venit, contribuţii de asigurări sociale de sănătate/ contribuţii de asigurări sociale). Apoi se completează codul numeric personal/ numărul de identificare fiscală al persoanei pentru care se face plata, precum şi suma care se doreşte a fi achitată, după care plata poate fi efectuată.

Această facilitate este disponibilă numai în serviciul SPV.

Totodată, tot prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera două noi rapoarte: istoric declaraţii care cuprinde declaraţiile depuse de persoana fizică în formă electronică (până acum era disponibil acest istoric doar pentru persoane juridice) şi C168 = Duplicat Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune.

În perioada următoare, MFP şi ANAF au în vedere implementarea plăţii prin SPV şi interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligaţii fiscale pentru persoanele juridice.

Până în prezent, cele mai frecvente plăţi făcute online au vizat impozitul pe venit, contribuţii, accize colectate şi plata unor penalităţi.

Documentele comunicate prin Spaţiul Privat Virtual au aceeaşi putere juridică, asemenea celor comunicate prin poştă sau la ghişeu.

Creanţele fiscale care pot fi plătite prin SPV de către persoanele fizice:

♦ penalităţi de nedeclarare;

♦ impozit pe veniturile din activităţi independente;

♦ impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

♦ impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor;

♦ impozit pe veniturile din investiţii sub forma de dividende din străinătate;

♦ impozit pe veniturile din investiţii sub formă de dobânzi din străinătate.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...