Situație revoltătoare în satul Zăicești, comuna Bălușeni, unde opt familii, printre care și persoane vârstnice, au ajuns să care apă de la sute de metri distanță întrucât fântână din care luau apă a fost contaminată cel mai probabil cu produse petroliere. Cazul a fost descoperit la sfârșitul săptămânii trecute, când sătenii au sunat la 112 și au solicitat intervenția autorităților. Fântâna a fost închisă, însă până ieri reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) nu au ajuns pentru preleva probe. „Dacă se ridicau probele, solicitam sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru a curăța fântâna, iar noi o puteam folosi din nou. Dar așa, suntem nevoiți să cărăm apă de la sute de metri distanță”, a spus Lăcrămioara Isac, o localnică din satul Zăicești.
Oamenii sunt revoltați pentru că, după intervenția polițiștilor, celelalte instituții au ignorat problema ivită. Asta în condițiile în care stare de alertă declarată din cauza pandemiei de coronavirus a fost prelungită, iar apa este necesară pentru respectarea măsurilor de protecție sanitară. „Noi am sesizat autoritățile de sâmbătă (n.r. – 15 august a.c.), dar până acum nimeni, în afară de polițiști, nu a mai venit. Fântâna este închisă de cinci zile, însă noi avem nevoie de apă, atât pentru familiile noastre, cât și pentru animale”, s-a plâns Niculina Miron.
Dosar penal deschis de polițiști
În fapt, imediat după sesizarea primită prin 112, polițiștii au ajuns la fântâna respectivă și au observat că apa din interior părea să fie contaminată cu un produs petrolier. „S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de infectare a apei. Fântâna a fost sigilată, fiind totodată informată Direcția de Sănătate Publică Botoșani, în vederea examinării apei”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. Cum fântâna este pe domeniul public, polițiștii au anunțat Primăria Bălușeni, care urma să sesizeze DSP. Ieri, însă, la telefonul primăriei nu a răspuns nimeni, iar viceprimarul nu a putut fi contactat nici pe telefonul mobil. La fel, la DSP Botoșani, nu era nicio persoană abilitată să ofere informații, toți inspectorii fiind plecați pe teren.
Oamenii din sat sunt revoltați și spun că indiferența autorităților este surprinzătoare în condițiile în care fostul primar al comunei, Neculai Stratulat, a decedat în urmă cu aproape două luni, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19.