Un botoșănean a acționat-o în instanță pe o asistentă medicală pe motiv că aceasta ar fi postat pe Facebook un comentariu defăimător la adresa sa și a familiei sale, care ar fi avut urmări atât în viața socială cât și profesională. Ba mai mult, bărbatul, Mihai B., a solicitat daune morale de 10.000 de lei. Comentariul cu pricina fusese postat pe 14 iunie 2019, pe o pagină publică, asistenta reclamată, Mărioara H., menționând doar câteva cuvinte – „Pensionaru să aibă grijă de soția lui nu de amante!”.
Prejudiciat și nu prea
La mai puțin de două săptămâni de la această replică, bărbatul a deschis acțiunea în instanță, cerând tragerea la răspundere a femeii. Doar că, pe lângă simpla afirmație că mesajul respectiv i-ar fi adus prejudicii, bărbatul nu a mai venit cu nicio precizare care să arate cum a fost afectat în mod direct.
„Aprecierea prejudiciului moral nu se rezumă la determinarea prețului suferinței fizice sau psihice- care sunt inestimabile, ci înseamnă aprecierea multilaterală a tuturor consecințelor negative ale faptei ilicite și a implicației acesteia pe toate planurile vieții sociale ale persoanei vătămate. Trebuie să se aprecieze ce a pierdut persoana vătămată pe plan psihic, social, profesional și familial din ceea ce ar însemna o viață normală, liniștită și fericită pentru aceasta în momentul respectiv, dar și în viitor în societate”, au spus magistrații. Prin urmare, instanța a respins cererea botoșăneanului, considerând-o ca neîntemeiată, motivat de faptul că bărbatul nu a venit cu argumente și indicii din care să rezulte în ce măsură drepturile sale personale nepatrimoniale i-au fost afectate Or, în aceste condiții, magistrații au apreciat că elementele răspunderii civile delictuale nu au fost dovedite.
Daunele trebuie dovedite
„Este adevărat că pârâta a făcut la adresa reclamantului afirmații ofensatoare referitoare la presupuse relații extraconjugale ale acestuia. Însă, reține instanța că reclamantul nu a probat ce anume a pierdut pe plan psihic, social, profesional sau familial din ceea ce ar însemna o viață normală, prin postările efectuate de pârâtă pe Facebook. Instanța observă că reclamantul nu a formulat nici răspuns la întâmpinare și nici nu s-a prezentat în fața instanței pentru a-și expune punctul de vedere cu privire la apărările pârâtei și pentru a-și susține pretențiile, rezumându-se doar la a face simple afirmații referitoare la reproșuri pe care le-ar fi primit din partea familiei, a colegilor și a șefului său”, se menționează în motivarea sentinței.
Pronunțată de Judecătoria Botoșani, sentința nu este definitivă, bărbatul având dreptul de a formula apel la Tribunal, dacă va considera că hotărârea magistraților nu a fost una justă.