Mai e mai puțin de o lună până la începutul școlii și licitația pentru programul guvernamental „Lapte și corn”, derulat prin intermediul Consiliului Județean (CJ), este departe de a fi adjudecată.
Lansată pe 23 iunie, licitația, care se desfășoară pe 21 de loturi, este abia în faza de evaluare tehnică și, potrivit site-ului de achiziții publice ar trebui să se finalizeze pe 16 septembrie. Doar că anunțarea câștigătorului nu înseamnă că și se semnează imediat contractul. Mai mult, pot interveni contestații care să prelungească procedura săptămâni bune de timp.
Președintele CJ, Costică Macaleți, a declarat că nu vede nicio problemă, deoarece în prima parte a noului an școlar se vor putea prelungi vechile contracte până la finalizarea licitației. De fapt, mare parte a celor care participă la licitație sunt aceleași firme care au avut distribuția produselor în școli și până acum. Astfel, pentru produsele de panificație, pentru zona Botoșani s-a înscris doar Casa Pâinii, iar pentru zonele Dorohoi, Darabani, Săveni și Trușești s-a înscris Spicul Dorohoi. Lival Botoșani este singurul ofertant pentru zonele Sulița și Flămânzi.
Situația este oarecum similară și pentru produsele lactate, unde pentru zonele Botoșani, Sulița și Flămânzi s-a înscris doar Five Continents, iar Spicul Dorohoi vrea celelalte zone rămase.
Câte doi ofertanţi pentru mere
Doar în cazul merelor sunt câte doi ofertanți pe fiecare zonă. Mere Casa Panciu a depus oferte pentru toate cele șapte loturi, în timp ce Ama Fruct este interesată doar de loturile Botoșani, Sulița și Flămânzi. Pentru loturile Dorohoi, Darabani, Săveni și Trușești a depus oferte și Spicul Dorohoi. Astfel, Spicul Dorohoi a depus oferte atât pentru produsele lactate, cele de panificație și fructe pentru loturile Dorohoi, Darabani, Săveni și Trușești.
Licitația de achiziții pentru produsele din programul guvernamental „Lapte și Corn” vizează anii școlari 2020-2023. Este vorba de un acord cadru pentru „furnizarea și distribuția merelor, laptelui, produselor lactate şi produselor de panificaţie pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de patru ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular din județul Botoșani”. Valoarea minimă a acordului este de 23,9 milioane lei (n.r. – aproximativ 4,9 milioane de euro), în timp ce valoarea maximă este de 26,6 milioane lei (n.r. – aproximativ 5,5 milioane de euro).