Săptămâna pe care o începem astăzi va fi una de vară autentică, în care temperaturile vor depăși frecvent pragul de 30ºC, fiind și zile în care indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. De altfel, săptămâna se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a județului, temperaturile urmând a fi mai mare cu cinci-șapte grade decât media multianuală a perioadei.
Potrivit prognozei meteo, temperaturile maxime ale acestei săptămâni vor fi de 31ºC- 32ºC, cu excepția zilelor de joi și vineri, când acestea vor ajunge la 28ºC. Chiar și această temperatură este peste normalul termic al acestei perioade a anului. Aceste zile vor fi mai răcoroase pentru că cerul va fi mai mult acoperit de nori și nu este exclus, ca în unele zone ale județului să apară furtuni cu descărcări electrice și grindină, dar pe perioade scurte de timp.
Temperatura medie a nopților se va menține la un nivel destul de ridicat 17ºC.
Solul pierde tot mai multă apă
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, adică putem vorbi deja de o secetă pedologică puternică în cea mai mare parte a județului și extremă în sud. În aceste condiții, procesele biologice ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile irigate, cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Menţinerea temperaturilor maxime ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, precum şi deficitele mari de umiditate din sol în cea mai mare parte a județului, comparativ cu cerinţele mari faţă de apă ale culturilor prăşitoare din această perioadă, vor determina în continuare forţări stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, răsucirea şi uscarea parţială/totală a aparatului foliar, şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui.