După Biserica „Sfântul Gheorghe”, va intra în reabilitare o altă clădire emblematică a municipiului Botoşani. Colegiul Naţional „AT Laurian” a primit două milioane de lei pentru reabilitarea Corpului A, clădire monument istoric, unde au învăţat generaţii de elevi. Banii au fost asiguraţi urmare a unui amendament propus la votarea legii bugetului de stat de către deputatul Cristian Achiţei şi vicepremierul Raluca Turcan.
Potrivit celor precizate de Ioan Onofrei, director adjunct al colegiului, la această dată se lucrează la Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI).
„Documentaţia ne va spune la ce putem folosi banii alocaţi, adică acoperiş şi etaj doi sau numai acoperiş. Problema cea mai mare este la acoperiş. Ţigla e veche şi spartă în anumite locuri şi nu mai poate fi peticită. Următoarea problemă ar fi partea care ţine de încălzire. Suprafaţa vitrată este mare, geamurile sunt vechi, caloriferele sunt din anii ’70, astfel că se pierde foarte multă căldură. Cu alte cuvinte, primul pas ar fi reabilitarea acoperişului şi pasul doi reabilitarea termică. Din expertiza pe care o avem, zidurile sunt în regulă”, a declarat Ioan Onofrei.
Pentru reabilitarea termică a clădirii ar mai exista varianta obţinerii unor fonduri de la Ministerul Mediului.
Liceul „A.T. Laurian” a fost înfiinţat ca Gimnaziu în anul 1859, fiind transformat în liceu în anul 1868. În anul 1885, liceul s-a mutat în clădirea actuală, „Palatul”, cum o numea marele istoric Nicolae Iorga.
În toamna anului trecut, colegiul botoşănean a marcat 160 de ani de activitate. Programul manifestărilor a readus în prezent istoria colegiului botoşănean, personalităţile ce i-au trecut pragul ca elevi şi profesori, odată cu istoria românească ale cărei frământări le-a resimţit din plin şi instituţia de învăţământ.