După opt luni de anunţuri şi promisiuni, a fost lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru modificarea regulamentului privind regimul parcărilor şi procedurile aplicabile vehiculelor parcate neregulamentar şi abandonate. Proiectul a fost iniţiat de viceprimarul Cosmin Andrei, după ce, la finalul anului trecut, mai mulţi botoşăneni s-au plâns de faptul că, deşi au rezervat un loc de parcare, îl găsesc frecvent ocupat de alte maşini. Una dintre persoanele nemulţumite a fost o botoşăneancă ce locuieşte în zona Aleea Călugăreni, care nu a putut folosi locul de parcare trei săptămâni din cauză că acolo a fost lăsată o maşină înmatriculată în Franţa. Femeia a dat mai multe telefoane la Poliţia Locală, a făcut sesizări scrise, pentru ca într-un final proprietarul maşinii să fie identificat şi să-şi ia de acolo maşina. Explicaţia conducerii Poliţiei Locale a fost aceea că, în cazul maşinilor înmatriculate în altă ţară, este greu de găsit proprietarul, deoarece nu există o evidenţă în acest sens.
Până pe 21 august, botoşănenii pot să trimită propuneri municipalităţii. Proiectul poate fi consultat pe site-ul primăriei, la Monitorul Oficial Local, secţiunea 3, informarea asupra proiectelor aflate în dezbatere publică. Cel mai probabil, proiectul va fi supus dezbaterii consilierilor municipali în şedinţa de la finele acestei luni.
Botoşănenii trebuie să ştie că, în condiţiile în care vor fi aprobate noile reglementări, nu vor mai avea voie să-şi lase maşinile pe locuri rezervate de alte persoane. „În cazul încălcării acestei prevederi, se va proceda la sancţionarea contravenţională şi blocarea roţilor cu un mecanism special, autoturismul fiind ridicat şi transportat ulterior, dacă într-un interval de câteva ore (numărul acestora va fi stabilit în baza propunerilor botoşănenilor şi votului consilierilor municipali – n.r.) deţinătorul nu achită contravaloarea sancţiunii şi a activităţii de blocare a roţilor. Cu alte cuvinte, cei care-şi vor lăsa maşinile pe locuri rezervate de alte persoane vor avea surpriza să nu le mai găsească acolo şi să scoată bani din buzunar pentru a le recupera.
Mai mult, locurile de parcare vor fi rezervate doar persoanelor care fac dovada că locuiesc în zona aferentă parcării. Se va atribui doar un loc de familie şi numai în cazul respectiva familie nu mai are rezervat un alt loc sau nu deţine un garaj. Această regulă nu se aplică retroactiv, deci nu sunt vizaţi botoşănenii care au deja rezervate două locuri de parcare.
Locurile de parcare rezervate trebuie marcate prin plăcuţe sau cu vopsea pe asfalt, nu delimitate prin amplasarea unor obiecte sau bariere.
Serviciul patrimoniu din cadrul Primăriei Botoşani a înaintat documentaţia de modificare a regulamentului la jumătatea lunii ianuarie a acestui an. Numai că aceasta a trecut pe la compartimentele din primărie, dovadă că în instituţie mai este mult de lucru în privinţa simplificării procedurilor. A fost necesară şi o modificare pe documentaţie, după ce Ioan Apostu a revenit în funcţia de secretar general al municipiului. Mai mult, pandemia de coronavirus a modificat priorităţile municipalităţii, astfel că s-a ajuns ca abia pe final de mandat consilierii municipali să revizuiască regulamentul vizând parcările.