Condamnat la trei luni de închisoare cu executare, după o bătaie într-un bar, un botoșănean în vârstă de 29 de ani a scăpat de pușcărie întrucât autoritățile nu au reușit să-l prindă, iar anul acesta a intervenit prescripția executării pedepsei. Prin urmare, în cursul zilei de miercuri, 5 august, magistrații au fost nevoiți să anuleze atât mandatul de executare a pedepsei emis pe numele botoșăneanului, cât și celelalte proceduri inițiate pentru încarcerarea acestuia.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În vara lui 2011, Vasile C., botoșăneanul care a reușit să scape de pușcărie, a fost implicat într-o bătaie într-un bar. Acuzat de lovire și alte violențe, el a fost trimis în judecată și condamnat în primă fază la plata unei amenzi penale de 1.200 de lei. Plecat în străinătate, el nu a plătit niciun leu, iar în februarie 2015 amenda a fost transformată în închisoare în regim de detenție. Dacă s-ar fi întors în țară, botoșăneanul era încarcerat imediat, dar, din câte se pare, el nu a mai dat pe acasă.
Interesant este că, fiind o pedeapsă de sub un an de detenție, polițiștii nu au avut cum să ceară darea lui în urmărire internațională și nici emiterea vreunui mandat european de arestare, legislația internațională nepermițând acest lucru. Prin urmare, botoșăneanul a figurat în consemn ca fiind „urmărit național”, polițiștii făcând verificări an de an. Situația s-a perpetuat până în luna iunie a acestui an, când cei de la Biroul de executări penale au cerut instanței să se constate că a intervenit prescripția pedepsei. Sesizați, magistrații nu au putut face altceva decât să se recunoască învinși. „Potrivit art. 161 alin. 1 Cod penal, prescripția înlătură executarea pedepsei principale, iar art. 162 alin. 1 lit. b) Cod penal prevede că termenul de prescripție a executării pedepsei pentru persoana fizică este de 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea, iar potrivit alin. 2, termenele se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă. Având în vedere timpul scurs de la data rămânerii definitive a hotărârii, respectiv 06.03.2015, precum și faptul că din fișa de cazier a inculpatului rezultă că acesta, după ultima condamnare, nu a mai săvârșit nici o faptă prevăzută de legea penală și, ținând cont de prevederile art. 162 alin. 1 lit. b) Cod penal, instanța va constata că termenul de prescripție pentru executarea pedepsei de 3 luni închisoare aplicate numitului Vasile C. s-a împlinit după 5 ani și 3 luni. De asemenea, în cauză, nu există informații că persoana condamnată s-ar sustrage de la executarea pedepsei, împrejurare în care instanța va constata că termenul de prescripție a executării pedepsei aplicate condamnatului s-a împlinit”, se arată în decizia judecătorilor.
Așadar, botoșăneanul, care s-ar fi stabilit între timp în străinătate, ar putea reveni acum în țară fără niciun fel de teamă. Chiar dacă se va intersecta cu polițiștii, el nu va mai fi încătușat întrucât mandatul de executare a pedepsei a fost anulat.