În timp ce foarte mulţi botoşăneni se declară nemulţumiţi de modul în care se face colectarea deşeurilor din platformele din municipiu, sute de containere din plastic, achiziţionate în cadrul proiectului european vizând implementarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor, au fost nefolosite. Fiind lăsate sub cerul liber, acestea s-au degradat. Această problemă a fost prezentată de către primarul Cătălin Flutur, în cadrul unei conferinţe de presă.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
„Sunt sute de containere luate cu bani europeni care s-au degradat total, nu mai pot fi folosite. Sunt bani aruncaţi în vânt. Aceste containere, în mod firesc, trebuiau să fie în cartierele din Botoşani, trebuiau să înlocuiască containerele care sunt acum în cartierele din Botoşani. Este dovada vie a modului în care ştiu unii să gestioneze sau să administreze nişte lucruri care le-au fost date să le facă bine. Din păcate, nu le fac bine. Containerele nu au fost folosite niciodată şi nici nu vor mai putea fi folosite. Asta este grija pe care au avut-o Consiliul Judeţean, ADI <Ecoproces> şi cei de la US faţă de banii europeni. Cam aici sunt banii noştri”, a explicat primarul.
Potrivit acestuia, containerele au fost achiziţionate pentru noile platforme din municipiul Botoşani. „S-au angajat să facă o sută de platforme în municipiu, în plus. S-au plătit şi platformele alea, nu s-au mai făcut. Eu nu o răspund nicio secundă pentru ce s-a întâmplat în perioada 2012 – 2016, pentru că, de fapt, aici este problema. Erau lucruri care se puteau face, dar nici nepăsarea asta nu trebuie să o lăsăm să nu se vadă. Să ascundem sub preş nişte lucruri”, precizat primarul.
Multe dintre containerele care s-au degradat şi trebuie casate se află la vechea rampă de deşeuri a oraşului. Altele, aşa după cum a indicat edilul, sunt depozitate la sediul Urban Serv pe Bulevardul Eminescu, lângă Incubatorul de afaceri.
Sorin Grindei, fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în prezent consilier al primarului Cătălin Flutur pe probleme de mediu, a arătat că reprezentanţii Urban Serv invocă faptul că aceste containere au fost achiziţionate în cadrul proiectului european în anul 2012, însă au putut fi folosite abia din septembrie 2016, când depozitul de la Stăuceni a fost deschis. În cei patru ani, containerele s-au tot degradat, fiind din plastic, astfel că acum trebuie casate.