Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob” de la Crăiniceni – Horodiştea şi-a cinstit astăzi, 5 august, ocrotitorul. Zeci de botoşăneni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele arhimandrit Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi, părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin, preotul Costică Pînzariu, protopop de Darabani şi preotul Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Dorohoi.
În cuvântul de învăţătură, ÎPS Teofan a vorbit despre Sfântul Ioan Iacob, cel care s-a născut şi a copilărit în Crăiniceni. „Viața Sfântului Ioan Iacob o putem înțelege prin intermediul acestor trei mari realități care definesc viața creștinului celui adevărat. Viața Sfântului Ioan a fost lucrul credinței în Dumnezeu. Credința în Dumnezeu a fost dobândită în acest loc, din tot ceea ce părinții, bunicii, vecinii lui arătau ca legătură a omului cu Dumnezeu, legătură simplă, curată, adâncă, adevărată. Credința în Dumnezeu l-a ajutat din tinerețe să se îndrepte spre obștea Mănăstirii Neamț. Credința în Dumnezeu i-a purtat pașii spre Țara Sfântă, spre Ierusalim, Mănăstirea <Sfântul Sava> și Hozeva. Credința în Dumnezeu i-a dat tărie să parcurgă în puțini ani trepte de înălțare și adâncime duhovnicească, cum rar se întâmplă în viața noastră, a creştinilor. Iubirea de Dumnezeu, osteneala iubirii în legătură cu Dumnezeu şi cu oamenii i-a înflăcărat dorul său după mântuire, dorul să după Dumnezeu”, a spus, printre altele, ÎPS Teofan.
La finalul slujbei, stavrofora Mariami Tunza a fost instalată ca stareță a Mănăstirii de la Crăiniceni.
Aşezământul de la Crăiniceni a fost ridicat la rang de mănăstire
Schitul “Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ” din Crăiniceni a fost înfiinţat pe 8 iunie 2018, ca așezământ de maici, sub oblăduirea Mănăstirii Vorona. Pe 17 iunie 2018, au început lucrările de înnoire a întregului ansamblu, sub coordonarea părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin. Paraclisul aflat lângă Casa memorială a Sfântului Cuvios Ioan Iacob a fost transformat într-o biserică. Pe 5 august 2018, ÎPS Teofan şi ÎPS Serafim, Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord au oficiat slujba de sfinţire a lăcaşului de cult. În urmă cu o lună, pe 1 iulie 2020, Aşezământul de la Crăiniceni a fost ridicat la rang de mănăstire.