spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTFermieri transformați în pompieri de Ministerul Agriculturii

Fermieri transformați în pompieri de Ministerul Agriculturii

♦ Printr-un ordin al Ministerului agriculturii, fermieri trbui să-şi angajeze servicii de urgenţă private, pentru stingerea eventualelor incendii.
♦ Mai mult, ei trebuie să bată toaca și clopotul în lanuri pentru a anunța un eventual foc.

Ministrul Agriculturii a emis un act normativ, avizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin care îi obligă pe fermieri să-şi angajeze servicii de urgenţă private, pentru stingerea eventualelor incendii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ordinul 182/2020 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 22 iulie şi conţine o anexă cu reguli şi măsuri pe care agricultorii trebuie să le aplice pentru a preveni, dar şi pentru a stinge incendiile din câmp sau din fermă, deoarece serviciile publice nu mai sunt obligate să intervină la stingerea incendiilor din câmp sau de la utilaje.

Prevederi desprinse din altă epocă

Ordinul, care are peste o sută de pagini, este plin de aberații și ciudățenii, remarcă agrointeligența.ro. Astfel, fermierii sunt obligați ca pentru alarmarea focului din lanuri să înființeze posturi de observare cu dispozitive de semnalizare acustică precum: clopot, toacă, sirenă sau chiar trompetă. De asemenea, pe tarlale compacte de peste 50 de metri se vor asigura, în timpul recoltării, două puncte de observare, în planuri opuse, care vor comunica, în caz de nevoie, prin „mijloace auto-moto, biciclete, cai de călărie”.

De asemenea, ordinul îi obligă pe fermieri să aibă la recoltat pe parcelele mai mari de 50 de hectare câte unu-două pluguri cu discuri și tractoarele aferente, o remorcă echipată cu cinci stingătoare cu spumă, cu performanța de stingere cel puțin conformă cu focarele 8A și 113B, cinci stingătoare cu pulbere cu performanța de stingere cel puțin conformă cu focarele 21A și 113B (tip SM6), utilaje, unele și alte mijloace tehnice de primă intervenție (cinci coase, 10-15 mături de nuiele cu coadă de minimum trei metri, 10 găleți cu apă și un rezervor de apă de minimum 500 litri și o cisternă remorcabilă cu pompă).

Pentru suprafeţele compacte între 10 și 50 de hectare, dotările sunt reduse la jumătate.

Stingătoare în cotețele de păsări

Obligații le sunt numeroase, ordinul cu tot cu anexe având peste 100 de pagini. Printre acestea se regăsesc și norme privind micile gospodării, astfel, de exemplu, oamenii care cresc câteva păsări ar trebui să aibă cel puțin un stingător lângă coteț.

Mai mult, fermele sunt obligate să permită accesul forțelor inspectoratului de urgență în fermă cu scopul de a efectua instrucții sau controale și de asemenea sunt obligate să participe la exercițiile și aplicațiile tactice de intervenție organizate de acestea precum și asigurarea pregătirii și antrenarea serviciului de urgență privat.

Se face la fel și pe timpul lui Ceaușescu

Opiniile fermierilor privind acest Ordin sunt împărțite. Dacă cei tineri susțin că e aberant, cei care au prins agricultura de dinainte de 1989 afirmă că măsurile sunt binevenite. „Sunteți tânăr și nu aveți de unde să vă aduceți aminte! Și pe timpul lui Ceaușescu, când începea recoltatul unei parcele mai mari, mai întâi se desemna o arie unde se realiza un pichet de stingere a incendiilor, care conținea o cisternă cu apă, stingătoare cu pulberi și cu spumă, cazmale, etc. E drept, că de multe ori le fentam, dar exista așa ceva. Nu au descoperit acum roata”, a declarat un fermier care preferă „să vadă partea plină a paharului”.

Ministrul Oros: „Nu ştiu cine a dat Ordinul”

Interesant este că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, săptămâna trecută, declara la o televiziune că nu știe despre Ordinul prin care fermierii sunt obligați să angajeze servicii private pentru stingerea incendiilor, deși acesta are antetul instituției pe care o conduce, a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și în Monitorul Oficial. „Ordinul cui! Nu ştiu cine a dat Ordinul şi nu ştiu cine sunt cei nemulţumiţi. De regulă, cei nemulţumiţi vin la minister, vin în audienţă, fie în conferinţă de presă. Este de datoria Ministerului Internelor, Ministerului Mediului! E un ordin care se referă la mai multe categorii. O să vedem care sunt nemulţumirile, să vedem ce se poate corecta. Dacă se poate corecta! Nu ştiam despre acest ordin, am citit în presă. De obicei mă informez de la liderii fermierilor”, declara Oros.

Ordinul urmează să intre în vigoare pe 22 august.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
84 %
2.4kmh
7 %
lun
2 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...