Un bărbat din Darabani s-a ales cu o amendă uriașă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), după un control făcut în primăvara anului trecut. Bărbatul, Florin Maricel P., intenționa să-și amenajeze un service auto și apelase la o cunoștință pentru a-l ajuta la curățenie. Pe 9 mai 2019, dărăbăneanul s-a trezit cu o echipă de control de la ITM, care l-a surprins pe cel chemat în ajutor în timp ce mătura prin curte. Inspectorii au stat de vorbă și cu acel prieten al bărbatului, care ar fi declarat că este în probe de lucru. Prin urmare, Florin Maricel P. a fost amendat cu 20.000 de lei pentru că ar fi folosit muncitori fără întocmirea contractului de muncă.
Când a văzut amenda, bărbatul a apelat la serviciile unui avocat și a contestat sancțiunea la Judecătoria Darabani. În instanță, el a arătat că service-ul auto nu era funcțional, că nu deținea utilaje specifice și că bărbatul găsit măturând era doar un prieten care îl ajuta la treaba din gospodărie. Este drept, în luna august, după ce a obținut toate documentele, dărăbăneanul a deschis acolo un service auto autorizat. Prin urmare, instanța i-a dat câștig de cauză lui Florin Maricel P, amenda fiind comutată în avertisment.
Doar că ITM a făcut apel, iar cazul a fost analizat și de Tribunal. „Consecințele muncii nedeclarate se reflectă negativ și în economie, prin distorsionarea mediului concurențial. Astfel angajatorii care nu utilizează munca declarată au mai puține obligații financiare și deci se află în concurență neloială cu acești angajatori care folosesc toate tipurile de resurse și depun eforturi reale pentru respectarea obligațiilor legale ce le revin. Munca nedeclarată se poate manifesta doar cu implicarea celor două părți, respectiv angajatorii și salariații lor, având la baza practici neloiale care diminuează simțul responsabilității necesar într-o societate în care o parte importantă a resurselor este destinată protecției sociale, iar principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obținut atât de angajator cât și de salariat, generat de sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale”, au invocat reprezentanții ITM. Așa se face că luni, pe 27 iulie a.c., Tribunalul a desființat sentința Judecătoriei Darabani, a respins plângerea și a menținut amenda.
Cum sentința este definitivă, dărăbăneanul va trebui să plătească amenda de 20.000 de lei. „Nici dacă muncesc un an de zile, nu adun banii ăștia ca să o pot achita. Nu știu ce voi face. Este drept, am deschis service-ul anul trecut, dar cu pandemia asta se pare că trebuie să îl închid”, a spus Florin Maricel P.
Amenda este una dintre cele mai mari sancțiuni aplicate în județ unei persoane fizice, fiind echivalentul a aproape 15 salarii minime pe economie.