spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – carte poștală adresată lui Matei Eminescu...

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – carte poștală adresată lui Matei Eminescu de librarul Iliescu

Pe 10 martie 1910, librarul Iliescu îi scria lui Matei Eminescu:

Domnule Eminescu,

Ne știind adresa Dv. Exactă nʼam putut să vă expediez relicvele familiei. Vă rog a ne comunica exact pentru a vi le trimete.

Albumul cred că lʼați primit. Lui Onișor-librarul sʼa trimes volumele, mă mir că ruda nevestei Dv. sʼa plâns de neprimire.

În așteptare.

Vă salut,

G.(?) et D. Iliescu,

Librar

La adresă, librarul trecuse: Dlui Căpitan în retragere Eminescu, T. Severin.

Albumul despre care scrie librarul este, în mod sigur, cunoscutul „Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 ani dela moartea sa”, editat de gălățeni, care, așa cum menționează în Prefață A.Xenopol, luaseră „cei dintâi iniţiativa sărbatorirei marelui geniu naţional al poeziei” (Prefață la Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 ani dela moartea sa, București, 1909; reeditat – Galați, 2008, p.  19).

La Galați, pe 19 martie 1909, la propunerea președintelui de tribunal de atunci, Corneliu Botez, botoșănean și el, se constituise un comitet, „în scopul înjghebărei unui festival artistic”. Cu această ocazie, Corneliu Botez, își propunea să tipărească și un volum festiv. În mod evident, cea mai mare contribuție informațională a avut-o Matei Eminescu, lucru care transpare din volum, dar și din afirmațiile lui Corneliu Botez și scrisorile lui Matei, publicate atunci sau mai târziu.

Relicvele familiei, la care se referea librarul Iliescu, sunt menționate și în volum: „portretul lui G. Eminovici tatăl poetului, din 1866-1867, şi al lui Iorgu, fratele lui, din 1870” (Omagiu, p. 251).

Onestul librar putea fi oare librarul și tipograful P. Iliescu, cel care cumpărase, împreună cu D. Grosu, tipografia Dacia din Iași în 1899, iar în 1906 și tipografia lui Popovici?

Iar Onișor-librarul – Gavrilă Onişor, librar, al cărui nume îl găsim în lista cărturarilor originari din Zagra, Năsăud, întocmită de Nicolae Drăganu și publicată în „Arhiva Someșană”, nr. 9 din 1928?

Ala Sainenco, Memorialul Ipotești

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.8 ° C
18.8 °
17.8 °
61 %
0.5kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...