Ogoarele din Botoşani au devenit „poligoane” pentru utilajele agricole „extreme”.
După ce au fost prezentate cele mai mari combine din Europa şi din lume, ieri a fost adus la Botoşani, pe terenul unui agricultor din comuna Nicşeni, cel mai mare tractor produs de germanii de la Klaas. Este vorba de modelul Xerion 5.000, cu o motorizare Benz care dezvoltă o putere de 530 de cai. Tractorul articulat şi şenilat, cu tot cu utilajele agricole pe care le tractează poate ajunge să cântărească până la 30 de tone. De asemenea, beneficiază de foarte mulţi senzori şi inteligenţă artificială, astfel încât rolul mecanizatorului să fie minim. Preţul de la care porneşte este de aproximativ 350.000 de euro şi ajunge până spre jumătate de milion, în funcţie de accesorizare şi gradul de dotare dorit de fermier. „Pentru un astfel de tractor trebuie să ai un inginer mecanic bun şi în care să ai încredere. Nu poţi să-l dai pe mâna oricui. Costă o adevărată avere şi nu cred că îşi găseşte locul la noi în judeţ. Nu ar fi eficient”, a declarat un fermier prezent la demonstraţie. Acesta, ca de altfel majoritatea celor prezenţi, s-a arătat mai degrabă interesat de cultivatoare prezentate cu această ocazie, dar pe lângă preţurile destul de prohibitive, care pornesc de la 60.000 euro în sus, în funcţie de dotări, trebuie puse în mişcare pentru a fi eficiente de tractoare foarte puternice, de la 400 de cai putere în sus, ceea ce presupune costuri foarte mari şi care nu prea îşi găsesc locul în judeţ.
De altfel, reprezentantul dealerului a recunoscut că produsele prezentate sunt de nişă şi că numărul potenţialilor clienţi este extrem de redus în zona Moldovei.
Cristian Delibaş, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Botoşani, a arătat că aceste echipamente sunt utilaje de ultimă generaţie, lansate în acest an şi care, teoretic, se pretează pentru solurile din regiune. Acesta susţine că utilajele prezentate ar putea ajunge în viitor să lucreze ogoarele de la noi. „Un asemenea utilaj este pretabil în exploataţiile mari, compacte. Cred eu că în viitorii ani vom avea şi la Botoşani aceste utilaje pe câmp. În viitorii ani, pentru că, în prezent, capitalizarea exploataţiilor agricole este în desfăşurare”, a conchis Delibaş.