Desantul electoral de miniştri liberali continuă. Astăzi, la Botoşani, au ajuns vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, care în sprijinul candidaturii lui senatorului PNL Costel Şoptică la şefia CJ, au anunţat că se vor prăvăli peste judeţ peste 230 de milioane de euro, bani europeni.
Nova Apaserv, inundată cu fonduri europene
Cei mai mulţi bani vor veni către Nova Apaserv, care îşi propune extindere a rețelei de apă și canalizare a județului pentru mai bine de o treime din judeţ adică 161.000 de botoșăneni, care trăiesc zi de zi în 16 unități administrativ teritoriale. Potrivit ministrului Boloş, suma pe care operatorul de apă o va avea la dispoziţie va depăşi 180 de milioane de euro, ceea ce ar însemna cel mai mare contract cu finanţare europeană din judeţ. Problema e că pentru aceşti bani trebuie depuse proiecte, iar acestea sunt abia în fază de studii de fezabilitate. De altfel, înainte de conferinţa de presă în care a făcut anunţul privind banii, oficialul a avut discuţii cu Albert Tanasă, directorul general al Nova Apaserv, şi Vasile Halasanu, director la ADI Aqua. „Am discutat de un orizont de timp care ar fi sfârșit de decembrie. Am rezerve legat de acest orizont de timp, dar sper ca lucrurile să se schimbe de îndată și să fie mai bine. Finanțarea este asigurată, bugetul României pentru rețeaua de apă și canalizare este de 3,7 miliarde euro”, a declarat Boloş, care s-a arătat deranjat de faptul că a trebuit să vină el şi vicepremierul Turcan „ca să urnim lucruri care de la sine se cer”.
În acelaşi timp, Raluca Turcan a subliniat că lucrurile se vor schimba dacă la şefia CJ va veni în toamnă Costel Şoptică, pentru că acesta ar face echipă bună cu Guvernul Orban şi preşedintele Iohannis. „Lucrurile acestea se vor schimba odată cu schimbarea conducerii județene aici, la nivelul județului Botoșani… Minim 230 milioane euro pe care îi punem pe masă pentru marile proiecte de infrastructură, plus alte proiecte de dezvoltare locală prin Programul Național de Dezvoltare Locală, plus măsurile concrete de sprijin pentru mediul economic pentru angajați și persoanele vulnerabile, ca să aducă județul Botoșani cât mai aproape de media de trai de la nivelul României”, a adăugat Turcan.
Bani guvernamentali pentru terminarea proiectelor fazate întârziate
Cea mai bună veste dată de Boloş se referă tot la sistemul de apă şi canalizare. Acesta a declarat că Guvernul a pregătit bani pentru a fi finalizate proiectele începute în ciclul de finanţare european trecut, care au fost fazate şi care nu se vor termina nici în acest ciclu financiar. Astfel, şi este cazul Nova Apaserv, beneficiarii fondurilor nu vor mai trebui să le restituie integral. În cazul operatorului de apă ar fi fost vorba undeva la vreo 100 de milioane de euro, ceea ce ar fi dus direct la falimentul acestuia.
TMB promis pentru depozitul de deşeuri
De asemenea, oficialul guvernamental a arătat că Botoşaniul va putea atrage fonduri europene pentru două investiţii majore în sistemul de salubritate şi gestionarea deşeurilor. Este vorba de o stație de tratare mecano-biologică (TMB), cu care trebuia, de fapt, să fie dotat depozitul de deşeuri de la Stăuceni de la început, și crearea unui sistem de digestie anaerobă. Cele două proiecte ar fi în valoare de 27 de milioane de euro. De ele se discuta de ceva vreme ca fiind prinse în partea a doua a investițiilor în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).
Alte milioane băgate în Modern Calor
Cel mai avansat proiect cu finanţare europeană de la Botoşani este legat de termoficare. Adică se vor mai investi încă opt milioane de euro într-un sistem energofag şi total ineficient. Pentru aceşti bani, se va semna contractul de finanţare în viitorul apropiat, iar cu ei se va reabilita reţeaua de termoficare pe o lungime de 17 kilometri.
Ministrul Boloş nu a putut preciza însă în ce stadiu este cererea de finanţare a reabilitării pe fonduri europene a drumului naţional DN29D, Botoşani – Ştefăneşti, precizând că de acest proiect se ocupă Ministerul Transporturilor. Prezent în sală, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Viorel Grigoraş, nu a intervenit pentru a limpezi lucrurile.
Delegaţia guvernamentală a participat apoi la o întâlnire cu oamenii de afaceri reuniţi la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură.