Fostul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Mihai Chiroşcă, trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, după ce a lovit cu maşina un jurnalist din Botoşani aflat pe trecerea de pietoni, a rămas cu sancțiunea dispusă de Judecătoria Botoșani. În urma procesului, instanţa de fond i-a stabilit fostului magistrat o pedeapsă de opt luni închisoare, dar a dispus amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani. Hotărârea a fost atacată cu apel atât de victima accidentului, cât și de fostul magistrat, însă Curtea de Apel Suceava a respins miercuri apelurile ca nefondate și a menținut decizia Judecătoriei. Astfel, Mihai Chiroşcă va trebui să respecte o serie de măsuri de supraveghere şi să plătească circa 1.200 de lei drept cheltuieli judiciare.
Accidentul a avut loc pe 19 februarie 2016, în jurul orei 20.10, pe strada Pacea din municipiul Botoşani, când jurnalistul a ieşit la o plimbare cu câinele său de companie. La un moment dat, Valentin Guraliuc s-a angajat în traversarea străzii, pe marcajul pietonal, când a fost lovit de un Matiz, condus de fostul procuror Mihai Chiroşcă, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, pensionat din magistratură în 2006. Cu fractură la un picior şi un traumatism la coloana cervicală, Valentin Guraliuc a fost transportat la spital, iar poliţiştii ajunşi la locul accidentului l-au testat cu etilotestul pe fostul magistrat, rezultatul fiind negativ. Audiat, el le-a spus poliţiştilor că nu l-a văzut pe jurnalist, întrucât strada era slab luminată, dar a frânat în momentul în care a observat câinele. În schimb, Valentin Guraliuc a suferit leziuni traumatice vindecabile în 100-110 zile îngrijiri medicale.
Cercetările au arătat că accidentul a avut loc în timpul unei pene de curent, iluminatul stradal întrerupându-se pentru câteva minute, situație în care întreaga zonă s-a scufundat într-o beznă totală. În schimb, expertiza criminalistică efectuată de Institutul Național de Expertize Criminalistice – Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice Iași, a stabilit că viteza probabilă a autoturismului condus de Mihai Chiroșcă în momentul în care a lovit victima a fost de 24 km/h, iar viteza inițială de deplasare a autoturismului a fost de 55 km/h. Totodată, s-a concluzionat că, în condițiile date, fostul procuror putea preveni producerea accidentului dacă s-ar fi deplasat cu cel mult 48 km/h, situație în care putea opri autoturismul până în zona de debut a marcajului trecerii pentru pietoni. În schimb, în sarcina jurnalistului nu s-au reținut acțiuni generatoare de pericol.
Când au pus în balanță totul, judecătorii au apreciat că nu se impune aplicarea unei sancțiuni dure. „Față de întreg probatoriul administrat în cauză, având în vedere pericolul infracțiunii, regretul de care inculpatul a dat dovadă, dar și modalitatea concretă de săvârșire a faptei, faptul că în momentele premergătoare producerii accidentului s-a întrerupt iluminatul stradal, ceea ce a diminuat timpul de reacție , instanța consideră că se impune stabilirea pedepsei de 8 luni închisoare în sarcina inculpatului, iar în temeiul art. 83 alin. (1), (3), 84 Cod penal se va amâna aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în decizia magistraților.
În schimb, victima accidentului, care a suferit intervenţii chirurgicale ce au presupus montarea unei tije metalice în picior, a spus că leziunile suferite vor avea repercusiuni pe toată durata vieţii. „Toţi aceşti ani, de la producerea accidentului şi până acum, m-au îmbătrânit enorm de mult, având în vedere prin ce am trecut. Faptul că eu pot să merg acum îl datorez medicului Malancea, care m-a operat şi a reuşit să mă pună înapoi pe picioare. Sentinţa pronunţată este încă o dovadă că legile din România şi mai ales Codul penal sunt făcute în favoarea infractorilor. Nu mi se pare corect ca după un accident grav şoferul vinovat să plătească doar câteva sute de lei şi să nu păţească nimic”, a spus jurnalistul Valentin Guraliuc.