Noua lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, care a intrat în vigoare de pe 21 iulie a.c., a determinat luarea unor măsuri și la nivelul instanțelor de judecată. Astfel, la nivelul judecătoriilor din Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni au fost înființate căsuțe de email special dedicate și la care cei carantinați sau izolați pot contesta actele administrative emise în cazul lor de autoritățile medicale.
Prin urmare, contestațiile vor putea fi trimise numai în format electronic (n.r. – cei care au fost carantinați sau izolați nu trebuie să se prezinte la instanțe), la următoarele adrese de email:
judecatoria-botosani_contestatiicarantina@just.ro (pentru Judecătoria Botoșani)
jud-dorohoi-reg@just.ro (pentru Judecătoria Dorohoi)
jud-darabani-reg@just.ro (pentru Judecătoria Darabani)
jud-saveni-reg@just.ro (pentru Judecătoria Săveni)
În cererea formulată, petentul va indica obligatoriu nume, prenume, CNP, unitatea sanitară în care se află, numărul de telefon, pentru facilitarea desfășurării procesului, numărul Deciziei Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pe care o contestă. Totodată, în măsura în care deține cartea de identitatea sau decizia DSP, aceștia vor trebui să le anexeze la plângere scanate sau fotografiate în întregime.
Cei care contestă carantinarea vor trebui să aibă acces la o adresă de email întrucât comunicarea actelor de procedură (inclusiv citaţiile şi hotărârea judecătorească), se va realiza în format electronic la adresa de email indicată de petent.
Contestațiile vor putea fi depuse la instanțele la care sunt arondate localitățile de domiciliu (ex. – o persoană din Corlăteni va putea depune contestația la Judecătoria Dorohoi, nu la Botosani, Darabani sau Săveni), iar dacă persoanele sunt izolate în spații sau unități sanitare de pe raza altor localități, altele decât cele de domiciliu, contestațiile vor fi depuse la instanța teritorială (exemplu – o persoană din Săveni carantinată la Botoșani va depune contestația la Judecătoria Botoșani, nu la Săveni).
Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.
„Audierea reclamantului se realizează printr-un mijloc de telecomunicaţie audiovizuală care permite verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii. În caz de imposibilitate tehnică sau materială de a recurge la un asemenea mijloc pentru audierea reclamantului, aceasta se realizează prin orice mijloc de comunicaţie electronic, inclusiv telefonic, care permite verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii”, se arată într-o decizie a Ministerului Justiției, ceea ce înseamnă că persoanele carantinate sau izolate nu vor trebui să se prezinte în proces, procedurile urmând a fi asigurate prin telecomunicație, adică în sistem videoconferință dacă există posibilitatea, ori telefonic.