PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Postul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților a rămas vacant ca urmare a trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Pimen.
Noul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a fost ales astăzi, 21 iulie, prin vot secret, în şedinţa Sfântului Sinod. Pentru aceeaşi funcţie a fost propus şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
PS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.
În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea PF Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă „Parabolele lui Iisus”. Pe 14 mai 1986, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar la 15 august, acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah, tot de Patriarhul Teoctist.
Între anii 1980-1989, Calinic Botoşăneanul a îndeplinit, la Mănăstirea Putna, diferite ascultări, printre care: muzeograf, slujitor, mare eclesiarh etc. În octombrie 1990, Calinic Botoşăneanul a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
După un an, la propunerea ÎPS Daniel, Calinic Botoşăneanul a fost ales, de către Sfântul Sinod, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Sâmbăta trecută, PS Calinic Botoşăneanul a oficiat slujba de sfinţire a bisericii şi casei sociale din satul Vânători – comuna Gorbăneşti. În finalul slujbei, ierarhul a rostit rugăciuni de binecuvântare şi dezlegare de păcate, aşa cum procedează la fiecare slujbă pe care o oficiază. „Acum Dumnezeu vrea de la noi să fim oameni de caracter, să ştim să ne alegem prieteni pe sfinţi, să nu ne hrănim cu nenorocirile altora, sau din nenorocirile altora şi să nu ne căţărăm prin mijloace neoneste pe ruinele fraţilor noştri”, a spus, printre altele, PS Calinic Botoşăneanul.