Prefectul Dan Nechifor a pierdut o bătălie din lupta juridică dusă cu foști consilieri locali liberali cărora le-a anulat mandatul la o zi de la excluderea lor din PNL.
Instanța de judecată de la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Botoșani a suspendat, până la judecarea pe fond, ordinul de prefect prin care era constatată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier local a viceprimarului comunei Dângeni, Viorel Sohoran.
Chiar dacă Instituția Prefectului va face recurs la decizia instanței, suspendarea ordinului este executorie și viceprimarul a fost repus în funcție și cel mai probabil va rămâne viceprimar cel puțin până în campania electorală. Aceasta a și fost miza bătăliei, Sorohan, fost consilier liberal, dorindu-și să-l contracandideze pe Cătălin Rotundu, primarul liberal în funcție al comunei Dângeni, din postura de viceprimar, deoarece este mult mai vizibil.
Excludere și încetare a mandatului pe repede înainte
Trecerea declarativă a lui Viorel Sorohan la ALDE, care l-a prezentat chiar drept viitorul candidat la primăria Dângeni într-o conferință de presă, deși acesta era de facto membru PNL, nu a rămas nepedepsită de liberali. În prima decadă a lunii iunie, PNL a decis să-l excludă, iar pe 9 iunie a trimis Prefecturii Botoșani solicitarea încetării mandatului lui Sohoran și a consilierul local de Păltiniș Ioan Adi Mircu, motivată de pierderea calității de membru al partidului politic. Pe 11 iunie, prefectul Dan Nechifor a luat această decizie, deși legea îi dă dea termen până la 30 de zile pentru a se clarifica situația, mai ales că Sorohan a acuzat că el nu a fost înștiințat de decizia partidului pentru a o putea contesta. Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, susține însă că acestuia i s-a înmânat un exemplar privind decizia partidului, însă nu-și amintește cu exactitate momentul când s-a produs acest lucru.
„Am primit actele de la PNL, am cerut certificat de grefă de la judecătorie că deciziile n-au fost contestate și am dat curs solicitărilor”, motiva atunci prefectul Dan Nechifor graba cu care s-au semnat deciziile de încetarea mandatelor. Acesta susține că se bazează pe „lege” și pe jurisprudența în domeniu.
Noul Cod Administrativ deschide locul al interpretări
Or, aici intervine lupta juridică. Potrivit articolului 204, aliniatul 5, al noului Cod Administrativ „data încetării de drept a mandatului este data comunicării către prefect, secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și către consilierul local, a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul județean a fost ales, în situația în care legalitatea acesteia nu a fost contestată”.
Prefectul Dan Nechifor susținea că prevederile aliniatului 5 nu sunt cumulative, ci reprezintă doar o enumerare de cazuri, totuși ele sunt despărțite de virgulă și de conjuncția „și” interpretată de mai mulți juriști botoșăneni, independenți de speță, ca fiind cumulative.
Cazul lui Mihai Ștefan „judecat” altfel de Prefectură
De altfel, într-o speță relativ similară, vara trecută, Prefectura Botoșani, a retrimis la PNL o solicitare de încetare a mandatului consilierului municipal Mihai Ștefan, tocmai pe motiv că lipsea dovada faptului că partidul l-a înștiințat de consilier de decizia forului statutar. Cum în speța respectivă era vorba de demisie, atunci se făcea vorbire de faptul că lui Mihai Ștefan nu i s-a mai adus la cunoștință faptul că forurile PNL au luat act de demisia sa și că nu i-au acceptat cererea de reînscriere în partid. Și în acest moment Mihai Ștefan este consilier local PNL, deoarece liberalii nu au mai trimis o nouă solicitare cu actele menționate de Instituția Prefectului.