Botoşănenii sunt aşteptaţi astăzi la Biserica „Sfântul Ilie”, aflată în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, lăcaş de cult care îşi serbează hramul. Programul liturgic a început aseară, cu Vecernia. În finalul slujbei, preotul Petru Fercal, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, a vorbit despre misiunea Sfântului Ilie de a readuce poporul şi conducătorul ţării la dreapta credinţă, într-o vreme în care erau 850 de proroci mincinoşi. „Nu a fost uşor pentru Prorocul Ilie ca să convingă pe conducătorul ţării, pe popor, care este adevăratul Dumnezeu. Dar nu Ilie, ci darul lui Dumnezeu lucra prin Ilie, în aşa fel încât să se vadă care este credinţa cea adevărată. Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu, dar, pentru ca să rămână viu, omul trebuie să asculte de Dumnezeu. <Păziţi poruncile pe mele>, spune Mântuitorul, <de mă iubiţi, păziţi poruncile mele>. Şi Dumnezeu vrea ca omul să trăiască în pace şi linişte şi în duh sub lucrarea Duhului Sfânt, dar păzirea poruncilor este un lucru minunat pentru că numai aşa poţi dobândi viaţa cea veşnică”, a spus, printre altele preotul Petru Fercal.
Biserică ridicată de Breasla blănarilor
În anul 1778, pe locul unde se află astăzi Biserica „Sfântul Ilie” era o biserică din lemn. Acest lucru reiese din Catastihul dat de mitropolitul Calimah în anul 1778 breslei blănarilor din târgul Botoşani. Reprezentanţii acestei bresle sunt ctitorii Bisericii „Sfântul Ilie”. Ei au dărâmat biserica din lemn şi în anul 1809 au ridicat clopotniţa, după care au făcut un contract cu pietrarii Constantin Sin Iordache, Ilie Ciobanu şi cu epitropii Bisericii Sfântul „Sfântul Ilie” pentru a fi ridicată o nouă biserică. Noua biserică, ridicată pe locul unde a fost cea din lemn, a fost finalizată în anul 1783, fiind sfinţită în toamna aceluiaşi an.
În perioada 1992 – 1997 s-a construit complexul parohial cuprinzând o cantină de ajutor social la demisol, birou parohial, bibliotecă, arhivă la parter şi casă parohială la etaj.
Din decembrie 1998, Cantina de ajutor social a Bisericii „Sfântul Ilie” oferă zilnic o masă caldă familiilor nevoiaşe.
În curtea bisericii a fost construit un Altar cu hramul „Încvierea Domnului”, unde sunt oficiate slujbe la marile sărbători de peste an. Altarul a fost sfinţit de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, pe 20 iulie 2015.
În Protopopiatul Botoşani mai este astăzi sărbătoare la Biserica „Sfântul Ilie” din Cristeşti, iar în Protopopiatul Dorohoi, în parohia Dealu-Mare.