Societatea Urban Serv îşi va îmbunătăţi în această lună parcul auto cu două utilaje noi. „Acestea trebuiau să ajungă în perioada martie – aprilie, dar a fost perioada de pandemie şi societăţile şi-au închis porţile, mai ales cele care construiesc mijloace auto şi şasiuri pentru compactoare. Vom ajunge astfel ca în municipiul Botoşani să avem şase utilaje Euro 5 – Euro 6 care deservesc oraşul. Am încercat în acest prim an de mandat să aduc parcul auto pentru colectare deşeuri la un anumit nivel. Parcul auto este acum la un nivel bun, având şase utilaje Euro 5 – Euro 6 cumpărate în ultimul an”, a declarat Bogdan Buhăianu, director general al Urban Serv.
Prin noul contract de salubrizare, conducerea societăţii de salubrizare şi-a luat angajamentul ca în fiecare an să aducă îmbunătăţiri parcului auto. „În acest an avem obligaţia de a achiziţiona aspiratoare stradale, pentru ca, în timp, să trecem de la acel măturat stradal manual la un măturat mecanizat, cel puţin în principalele zone ale oraşului, cele centrale, în parcuri. Să trecem de la mătură, la aspirator stradal”, a mai spus Bogdan Buhăianu. Potrivit oficialului, în acest an vor fi achiziţionate între cinci şi opt aspiratoare stradale. În fiecare an, prin planul de investiţii, se intenţionează ca în patru – cinci ani, să fie doar utilaje Euro 5 şi Euro 6 la măturatul stradal şi deszăpezire.
La această dată, societatea Urban Serv are două aspiratoare stradale care sunt folosite din când în când, dar nu au eficienţă foarte mare pentru că sunt destul de vechi.
Aspiratoarele stradale au costuri de la 3.000 până la 12.000 de euro, în funcţie de manevrabilitate, putere şi modul de alimentare. „În tot oraşul am avea nevoie de 40 – 50 de aspiratoare, dar nici în marele oraşe nu sunt atât de multe. Şi mătura asta are rolul ei. Sunt multe zone, de exemplu pe sub maşini, zone cu colţuri, sau străzi cu diferite construcţii şi nu poate fi folosit aspiratorul peste tot. Mătura în sine nu cred că o să dispară”, a concluzionat Bogdan Buhăianu.