În urmă cu un an, pensionarii se băteau, la figurat vorbind, pe biletele de tratament subvenţionate pe care puteau să le achiziționeze prin intermediul Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani, iar acum însă, situația s-a întors cu 180 de grade, funcționarii CJP nereușind să valorifice biletele care le-au fost repartizate de la nivel național.
În prezent se valorifică biletele puse la dispoziție pentru seria a 11-a de tratament, care va începe pe data de 26 iulie. Pentru aceasta, județului Botoșani i-au fost aprobate 180 de bilete, dintre care 30 în regim gratuit, iar 150 în regim de coplată. „Colegii mei au început să-i sune pe pensionarii care au depus cereri și apoi vom avea o imagine de ansamblu a situației și vom putea afirma dacă mai sunt sau nu beneficiarii interesați să plece la tratamente în condițiile actuale”, a declarat Brândușa Russu, purtător de cuvânt al CJP Botoșani.
Distribuirea biletelor de tratament a început de o lună. În seria a 9-a, cea de la care s-a reluat distribuția biletelor de tratament, au fost alocate județului 15 bilete și toate au fost vândute, iar în seria care se desfășoară în prezent, a 10-a, au plecat 118 pensionari, deși au fost disponibile 185 de locuri. Spre comparație, în 2019, în seriile a 9-a și a 10-a s-au vândut 268, respectiv 234 de bilete de tratament.
Regulile de acordare a biletelor au rămas aceleași
Regulile de acordare a biletelor de tratament au rămas aceleaşi. Contribuţia individuală la costul biletului este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia sau de 50% din valoarea biletului, în care pensia este mai mare. Valoarea biletului este de 1.792,6 lei la hotelurile de două stele și de 1.879 de lei la hotelurile de trei stele.
La nivelul județului Botoșani, anul trecut, au fost alocate 3.148 de bilete, cu 83 mai puține decât în 2018. Cu toate acestea, 269 de bilete nu au fost valorificate, deoarece mulți dintre pensionari nu au dorit să meargă în seriile de primăvară și spre sfârșitul toamnei şi nici în bazele Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
În acest an au fost alocate 370 de milioane de lei pentru biletele de tratament subvenționate, adică pentru aproximativ 200.000 de beneficiari, doar că timp de peste două luni distribuirea biletelor de tratament a fost suspendată. De la începutul anului, la nivelul județului s-au depus 3.547 de cereri de bilete de tratament, cvasimajoritatea lor înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19.