Municipalitatea a găsit o firmă care să revizuiască proiectul vizând reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”. „Am reuşit, după patru licitaţii, să rezolvăm a doua etapă, respectiv reactualizarea proiectului pentru reabilitarea teatrului. Mă bucur că au venit şi firme din Ardeal, în sfârşit, să lucreze la Botoşani. Câştigătoare este o firmă din Oradea. Am semnat contractul şi mi-au promis că ne vor da foarte repede documentaţia pentru că avem cinci milioane de euro pentru reabilitarea teatrului. Trebuie să folosim cinci milioane de euro şi acum am făcut un pas important înainte”, a declarat primarul Cătălin Flutur. Firma câştigătoare este Novartis Oradea.
Contractul, ce are o valoare de 301.470,66 de lei, presupune servicii de proiectare pentru revizuire şi actualizare a proiectului iniţial, realizat în anul 2017, dar şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor de consolidare şi restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu”.
Municipalitatea botoşăneană are la dispoziţie cinci milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea teatrului. Valoarea totală a investiţiei este de 23.944.057 de lei, respectiv 5.136.556 de euro, costurile suplimentare urmând a fi asigurate de la bugetul local.
Aceasta este a doua finanţare europeană obţinută de primărie pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.
În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut tot cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.
Reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” este aşteptată de botoşănenii care le reproşează edililor că nu reuşesc să repună în valoare o clădire emblematică pentru municipiu. Mai mult, finalizarea lucrărilor este aşteptată cu nerăbdare şi de către colectivul teatrului, care de câţiva ani este nevoit să-şi desfăşoare activitatea, în condiţii improprii, în Casa Tineretului.