Deschiderea punctului de frontieră de la Stânca nu a revigorat micul trafic de frontieră așa cum se aștepta, deoarece restricțiile impuse de partea moldoveană i-au determinat pe cei care se ocupau cu comerțul de mărfuri aduse de peste Prut să nu își reia activitatea. Acestea este motivul pentru care majoritatea tarabelor din Hala Centrală sunt goale.
„Din Moldova nu prea ai cum să aduci marfă. Nu prea mai ai ce! Mai mult, s-a deschis traficul de persoane. Uite, câteva femei de aici care s-au dus la familii, acasă în Moldova, au fost nevoite să intre în izolare. Nu se poate vorbi să vină cu marfă de acolo”, a spus o femeie care vinde marfă provenită din micul trafic.
Nici Ucraina nu e o soluție, deși unii comercianți au încercat în aceste zile să-și facă aprovizionarea de la vecinii din Nord prin Vama Siret. Mai mult, se pare că autoritățile de la Kiev intenţionează să introducă România de astăzi în zona roșie și să oblige ca la intrarea în țară, cei care vin dinspre România să prezinte un test PCR. Acum România este prima țară sub linia roșie potrivit ultimei liste publicate de Diplomația de la Kiev pe 9 iulie, dar de atunci numărul cazurilor la noi au crescut, lucru care va fi reflectat în noua listă.
„Nu mai avem marfă. La controalele de luna trecută ne-au luat 700 de kilograme de marfă, zic eu, pe nedrept. E greu să mai aduci ceva acum din Ucraina, deoarece ai nevoie de o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 sau costurile privind cheltuielile de carantină, dacă situația o va impune. Se pare că de pe 15 nu vom mai putea intra nici așa și vom avea nevoie de un test PCR. În aceste condiții nu mai rentează! Ce adaos ar trebui să pui să acoperi și costul transportului și cel al testării. Probabil că, după ce vom termina marfa pe care o mai avem, vom fi nevoiți să renunțăm la tarabă”, a declarat o altă persoană care se ocupă cu comercializarea produselor aduse din țările vecine.
Posibilitatea introducerii prezentării unui test PCR la intrarea în Ucraina a fost evocată și de prefectul Dan Nechifor.
În ultimele zile, evoluția pandemiei în cele două țări au avut traiectorii similare. Astfel, marți Ucraina a raportat 638 de cazuri noi de Covid-19, iar România 637, doar că în privința deceselor la noi s-au înregistrat de peste două ori mai multe, 30 față de 14. Ca număr total de cazuri de la începutul pandemiei, Ucraina are un număr aproape dublu 54.771 față de 33.585 în România, în condițiile în care autoritățile sanitare de la noi au efectuat cu peste 50.000 de teste mai mult decât cele din statul vecin.