Ministerul Educației Naționale nu a stabilit dacă și în ce mod se vor relua școlile din septembrie.
În ciuda acestei incertitudinii ce planează asupra începerii noului an școlar, Consiliul Județean (CJ) Botoșani a demarat licitația de achiziții pentru produsele din programul guvernamental „Lapte și Corn” pentru anii școlari 2020-2023. Este vorba de un acord cadru pentru „furnizarea și distribuția merelor, laptelui, produselor lactate şi produselor de panificaţie pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de patru ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular din județul Botoșani”. Valoarea minimă a acordului este de 23,9 milioane lei (n.r. – aproximativ 4,9 milioane de euro), în timp ce valoarea maximă este de 26,6 milioane lei (n.r. – aproximativ 5,5 milioane de euro).
Birta: Trebuie să fim pregătiți
Licitația este împărțită pe șapte zone, iar fiecare zonă pe câte trei loturi distincte – unul pentru produsele de panificație, unul pentru produsele lactate și unul pentru mere – rezultând astfel 21 de loturi.
Potrivit site-ului de achiziții publice, data limită de depunere a ofertelor este data de 23 iulie, comisia de achiziții trebuind să finalizeze procedura și să semneze contractul cu furnizorii până la data de 15 septembrie, data prezumtivă pentru începerea școlilor. „Este un program guvernamental. Banii vin de la Guvern, iar noi avem obligația să-l gestionăm. Facem licitația chiar dacă nu știm ce va fi, pentru că dacă totuși vor începe școlile în mod clasic trebuie să fim pregătiți la 15 septembrie”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului județean (CJ) Botoșani, adăugând că, de la 15 septembrie, ar trebui să se îmbine învățământul online cu cel tradițional, în sensul ca jumătate din elevi să meargă la școală, în timp ce ceilalți să învețe online, iar după două săptămâni să facă rocada.
Anisie nu crede că școala va începe normal
O astfel de idee a evocat și ministrul Educației, Monica Anisie, care a declarat la începutul acestei săptămâni că sunt șanse foarte mici ca școala să se reia normal la 15 septembrie. „Am analizat modalitățile în care am putea redeschide unitățile de învățământ începând cu 2020 – 2021. Toate scenariile pe care le avem țin cont de recomandările Ministerului Sănătății. Cel mai bun scenariu va fi acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică. Luăm în calcul dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred… Unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situație normală – sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online”, a spus ministrul Educației.