sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTPensionarii săraci, ignorați de Guvern (video)

Pensionarii săraci, ignorați de Guvern (video)

Ceea ce trebuie să primeze este corectitudinea şi principiul contributivităţii”, a declarat, în timpul vizitei sale la Botoșani, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, atunci când a fost întrebată ce soluții are pentru pensionarii cu venituri modeste.

Aceasta, la fel ca și precedentul ministrul al Muncii, social-democratul botoșănean, Marius Budăi, nu are soluție pentru reducerea prăpastiei dintre pensionarii cu venituri modeste, în majoritate, și cei cu venituri decente sau chiar de lux.

Violeta Alexandru: Nu există un mod diferit de calcul al pensiei

Dacă Marius Budăi insista doar pe majorarea pensiilor, ceea ce va duce la o adâncire a decalajului dintre pensia medie din Botoșani și cea încasată în restul județelor țării, Violeta Alexandru susține că „nu există un sistem de calcul diferit al pensiilor pentru Botoșani, față de restul țării”.

Eu cred că ceea ce trebuie să primeze este corectitudinea şi principiul contributivităţii. Grija mea este ca între cine a muncit toată viaţa în fiecare zi şi are stagiu complet şi cine, din diverse motive, nu a putut să facă – eu nu judec, eu nu plec de la premisa că nu a dorit – pensiile, să nu se apropie, pentru că atunci descurajezi munca. Dacă eu îţi dau semnalul că va creşte pensia celui care nu a muncit cât ai muncit tu şi, deci, e mai avantajos să stai şi să nu munceşti decât să munceşti, eu nu cred că este un semnal corect pentru societatea românească”, a afirmat Alexandru, care a subliniat că știe de situația pensionarilor botoșăneni.

Angajați și pensionari cu venituri mici

Doar că, la Botoșani, realitatea e alta. Majoritatea pensionarilor botoșăneni provin din agricultură, industria alimentară și industria textilă, unde salariile au fost mai mici și chiar cu o vechime integrală în muncă aceștia au pensii mai mici decât cei din județele care au fost axate pe alte industrii unde salariile au fost mai mari. Acest lucru nu va fi schimbat prea curând, deoarece și în momentul actual salariul mediu brut din Botoșani este mult sub media pe țară, iar pentru un punct de pensie, „recompensat” cu 1.265 de lei, angajatul trebuie să aibă un salariu mediu brut de 5.429 de lei.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Botoșani, la sfârșitul anului trecut, salariul mediu brut la nivel de județ a fost mai mic decât media națională cu peste 1.100 de lei. Astfel, la Botoșani acesta era de 4.346 de lei, față de 5.465 de le cât a fost media națională. În consecință și pensiile vor fi în continuare cele mai mici din țară.

Nici Budăi nu are soluții

Din acest considerent, Marius Budăi, fostul ministru PSD al Muncii, susținea că de aceea ar fi nevoie de o majorare a pensiilor din toamnă, doar că odată cu aplicarea oricărui procent de majorare pensiile mari vor fi şi mai mari, în timp ce cele mici nu vor creşte prea mult. „Într-adevăr aşa va fi, acea diferenţa între pensia medie din Botoşani şi la nivel naţional va creşte… Cu siguranţă oamenii din Botoşani au mai multă nevoie şi fac apel la parlamentarii PNL de Botoşani să conştientizeze şi să memoreze aceste cifre şi să ceară guvernului lor să majoreze pensiile”, declara în urmă cu o lună fostul ministru al Muncii.

Pensiile vor crește. Nu se știe cu cât

La Botoșani, Violeta Alexandru a dat asigurări că pensiile vor creşte de la 1 septembrie, însă a evitat să spună procentul de majorare, repetând obsesiv la întrebările jurnaliștilor că: „pensiile vor crește” și încercând să antagonizeze angajații care au fost în șomaj tehnic cu pensionarii. „Toate aceste măsuri de sprijin pe care guvernul le-a pus în practică sunt, e adevărat o bună parte recuperate din fonduri europene, dar cea mai mare parte sunt acoperite din resursele publice. Acum se pune diferența să-i fi lăsat pe acești oameni fără niciun fel de sprijin, adică familii întregi care nu au mai avut niciun ban de salarii pentru ei, pentru copiii lor sau să… Sau am făcut bine că i-am ajutat și că i-am ținut cu posibilitatea de a-și acoperi strictul necesar pentru viața de zi cu zi, ceea ce înseamnă că trebuie să evaluăm, iar Ministerul Finanțelor o face, situația încasărilor la buget, adică a resurselor”, a mai spus ministrul deranjată de întrebările presei.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.8 ° C
13.8 °
13.6 °
76 %
2.1kmh
100 %
S
22 °
D
5 °
lun
5 °
mar
7 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...