Informația că peste 1,2 milioane de români, dintre care și peste 10.000 de botoșăneni, care au fost în șomaj tehnic, au rămas fără asigurare medicală a determinat Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi instituţiile din subordine să demareze o anchetă.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, din punct de vedere al legislaţiei fiscale şi al modului de completare a Declaraţiei 112, această situaţie nu trebuia să apară, având în vedere că pentru indemnizaţia de şomaj acordată potrivit Ordonanța 30 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizaţiei rămân în continuare asiguraţi. „Mecanismul de declarare al obligaţiilor fiscale aferente indemnizaţiilor de şomaj tehnic introdus prin Ordinul nr. 1942/979/819/2020 din 12 mai 2020 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a ォDeclaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurateサ a fost elaborat şi aprobat în comun de către Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”, se menţionează în comunicat.
Finanțele dau vina pe celelalte instituții
MFP subliniază că furnizează celorlalţi beneficiari ai informaţiilor din formularul 112 datele exacte completate de contribuabili, aşa cum au fost ele stabilite prin ordinul comun. „În ipoteza în care au apărut, însă, şi erori de înregistrare a persoanelor asigurate din cauza completării greşite de către angajatori a formularului 112, acesta trebuie corectat prin depunerea declaraţiei rectificative. Pentru clarificarea tuturor acestor aspecte, având în vedere reglementările din legislaţia sănătăţii cu privire la calitatea de asigurat, este necesar şi punctul de vedere al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ca autoritate competentă”, susţin reprezentanţii MFP.
Violeta Alexandru: Să depună angajatorii rectificativă
Un punct similar de vedere a avut și ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Aflată la sfârșitul săptămânii trecute la Botoșani, șefa de la Muncă a chemat angajatorii privați să rezolve o disfuncționalitate apărută în funcționarea instituțiilor statului și a minimizat situația.
„Nu este vorba de toate aceste persoane (n.r. – care au fost în șomaj tehnic) neasigurate medical din vină care poate fi imputată Ministerului Muncii sau altor persoane, ci este vorba de o procedură pe care o reglează acum celelalte instituții implicate și care, cum ați văzut, au și comunicat public că se poate face o rectificativă. Este, în mod evident, o chestiune pe care angajatorul a gestionat-o în modul în care a crezut de cuviință și anume să declare respectivele contribuții. Guvernul Orban a plătit sume brute, cu tot cu aceste contribuții, pe perioada șomajului tehnic către fiecare angajat. Angajatorii au gestionat așa cum au considerat la momentul respectiv și înțeleg că lucrurile se corectează”, a spus Violeta Alexandru.
Atrăgându-i-se atenția că, până la urmă, tot angajatorii privați sunt cei puși pe drumuri și chemați să rezolve o problemă generată de modul defectuos în care colaborează și conlucrează instituţiile statului, ministrul a afirmat „cred că nu a existat un guvern care să fie mai receptiv și mai dispus să găsească soluții împreună cu mediul privat așa cum este acest guvern din care fac parte”. „Nu e vorba de nicio pasare, e vorba de rezolvarea unei situații pe care cu siguranță o rezolvăm împreună”, a conchis ministrul Cabinetului Orban.
Probleme pentru peste 10.000 de botoșăneni
Peste 10.000 de angajați botoșăneni care au fost în șomaj tehnic nu sunt asigurați medical din cauza modului în care au fost preluate datele de la Finanțe la Casa de Sănătate. Problema a fost depistată în momentul în care unii dintre aceștia au ajuns la medic şi nu li s-au oferit servicii medicale. În aceste cazuri, situaţia a fost rezolvată punctual, prin adeverinţe oferite de angajator. „Am avut cazuri, nu foarte multe, dar am avut, pe care le-am rezolvat. Am cerut adeverințe pe mail de la angajatori și s-a remediat situația. În lipsa unei soluții tehnice la nivel național, angajatorii vor trebui să depună o declarație rectificativă pentru ca angajații să nu aibă de suferit”, spunea, recent, Carmen Nicolau, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani.