Colegiul director al Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Botoşani (AIJBt) a decis să implementeze un proiect care să vină în sprijinul elevilor şi cadrelor didactice din învăţământul primar. Cum la această dată încă nu se ştie cum va fi organizată activitatea didactică în debutul anului şcolar viitor, conducerea asociaţiei a decis că trebuie să se implice în această direcţie.
Consiliul Director al Asociației Învățătorilor din Județul Botoșani a făcut un apel la cadrele didactice din învăţământul primar pentru a-şi uni forţele, competențele și creativitatea pentru a realiza împreună un suport educațional, pentru predarea online a conținuturilor prevăzute de programele școlare pentru învățământul primar.
„Nu mai putem merge pe improvizații! Nu ne putem juca cu viitorul elevilor noștri! În septembrie se vor împlini şase luni de când aceștia n-au mai pus piciorul în școală! Nu avem garanția că nu vor mai urma și altele! Dacă nu va fi posibil să ne întoarcem în sălile de clasă sau dacă activitatea școlară va însemna o alternare a învățământului tradițional cu cel din mediul online, acest lucru ar trebui să se realizeze după o viziune unitară, care să dea șanse egale tuturor copiilor, din orice colț al județului! Corpul profesoral botoșănean are suficienți profesioniști, oameni dedicați profesiei, creativi și determinați să desfășoare un învățământ de calitate, ca să putem reuși să ne organizăm și să ne creăm o bază de date proprie, la care să putem apela pentru a desfășura orele în mod atractiv și corect din punct de vedere metodic și științific”, este mesajul transmis de conducerea AJIBt.
Cei care doresc să se implice în proiect trebuie să trimită un mesaj pe adresa startlectiionline.aijbt@gmail.com.
În funcție de numărul celor înscriși, vot fi organizate una sau mai multe întâlniri video, la fiecare întâlnire urmând să participe doar 100 de persoane.
„După ce vă vom expune viziunea noastră și vom asculta părerile dumneavoastră, vor urma alte etape, despre care vă vom informa, care se vor finaliza prin crearea unei baze de date: lecții video, fișe de lucru, probe de evaluare, teste etc, la care să aibă acces toate cadrele didactice botoșănene, care predau în învățământul primar, elevii și părinții acestora. Vă așteptăm cu speranță și încredere în profesionalismul dumneavoastră”, a mai transmis conducerea asociaţiei.
Demersul Asociaţiei Învăţătorilor, apreciat de conducerea IŞJ
„Contextul epidemiologic, deocamdată, nu ne dă încredere că lucrurile vor lua un sens spre normalitate în ceea ce priveşte deschiderea anului şcolar, aşa încât facem eforturi să ne pregătim pentru orice strategie şi orice scenariu posibil. Există mai multe variante, reducerea numărului de elevi în clasă, reducerea timpului alocat lecţiei, distanţarea socială, purtarea măştilor în timpul pauzei de către copii, în cazul în care vor veni la şcoală, dar există şi acest scenariu, din păcate mai trist, de învăţare online încă de la începutul anului şcolar, pentru care noi vrem să ne pregătim”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general adjunct. Oficialul a salutat implicarea Asociaţiei Învăţătorilor, condusă de profesor Florica Rotaru, care a iniţiat un proiect prin care se încearcă filmarea unor ore de curs, la toate materiile predate de învăţători, pe baza programei şcolare pentru perioada septembrie – noiembrie. „Cu siguranţă că aceasta va constitui doar un exemplu de bune practici. Sper ca şi alte discipline să aibă asemenea iniţiative. E clar că Inspectoratul Şcolar va susţine orice demers în acest sens şi la fel de sigur este că şi Ministerul Educaţiei se gândeşte la o platformă comună pentru toate cadrele didactice şi pentru toţi elevii din România, la dotarea cu echipamente şi sper că ne va prinde cât de cât pregătiţi acest scenariu”, a concluzionat Ada Macovei.