O casă din municipiul Botoşani, aflată pe strada Dimitrie Rallet, numărul 10, poate să intre în Cartea Recordurilor. Începută în urmă cu mai bine de 20 de ani, casa nu este nici la această dată finalizată şi iese în evidenţă prin structurile şi schelele din lemn care reprezintă un adevărat pericol public.
După ploile şi furtunile din ultima perioadă, câţiva botoşăneni care locuiesc în zonă s-au adresat primăriei solicitând să fie luate măsuri. „Nu se poate ca într-un oraş reşedinţă de judeţ să existe astfel de construcţii. Înţelegem, poate proprietarul nu are bani să o finalizeze, dar măcar să îndepărteze acele elemente din lemn. La un vânt puternic, acele schele pot cădea peste trecători sau maşini. Mai mult, am văzut că proprietarul a blocat cu nişte scânduri şi trotuarul din dreptul casei sale”, a declarat un botoşănean.
Marian Murariu, viceprimar al municipului, a confirmat faptul că a primit o sesizare de la câţiva cetăţeni cu privire la faptul că pe strada Dimitrie Rallet există o clădire cu regim de înălţime parter plus două etaje, unde de peste 20 de ani sunt montate schele. Potrivit edilului, acele schele sunt într-o avansată stare de degradare şi există pericolul să se prăbuşească peste pietoni sau maşinile parcate în apropiere. „Am solicitat Poliţiei Locale o verificare la faţa locului. S-a discutat cu proprietarul respectivei clădiri. Dumnealui a îndepărtat scândurile care blocau trotuarul, în schimb, la partea de schele nu a făcut nimic. Poliţia Locală îi va trimite o somaţie şi-i va da un termen să dezafecteze acele schele. În caz contrar, va primi o amendă”, a explicat Marian Murariu.
Rămâne de văzut în ce măsură se va schimba aspectul repsectivei clădiri în următoarea perioadă. Cel mai probabil, poliţiştii locali vor acţiona „cu duhul blândeţii”, ştiut fiind faptul că ne aflăm în an electoral iar amenzile nu dau bine la electorat.
Autorităţile au pârghii să acţioneze
În cazul clădirilor neîngrijite, poate fi stabilit un impozit majorat cu 200%, pentru a-i determina pe proprietari să nu le mai lase în paragină. Măsura poate fi aplicată şi în cazul terenurilor neîngrijite, unde impozitul poate fi majorat cu 100%. Clădirile şi terenurile pentru care se aplică această majorare sunt stabilite prin hotărâri de Consiliu Local, care au caracter individual.
Măsura a fost stabilită încă din anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire din municipiul Botoşani nu a plătit impozitul majorat. Asta pentru că procedura este birocratică, asemenea multor demersuri care arată bine doar pe hârtie.
Procedura prevede ca poliţiştii locali să identifice terenurile şi casele neîngrijite şi să-i someze pe proprietari să facă lucrările care se impun. Poliţia locală îi somează, iar dacă proprietarii se conformează, intră în legalitate, nu se mai ajunge până la majorarea impozitului.