Viitura formată pe râul Prut a ajuns în Acumularea Stânca-Costești, iar apele au început să se retragă de pe terenurile inundate în amonte. Ieri, la Oroftiana, nivelul Prutului scăzuse la jumătate față ziua de joi și măsura 400 centimetri, cu 30 de centimetri peste cota de atenție, ceea ce indica faptul că râul urma să reintre în matcă.
În schimb, la Rădăuți Prut apele acopereau suprafețe mari de terenuri agricole și imașuri, dar nivelul Prutului era și aici în scădere față de vineri, semn că unda de viitură se propaga spre celelalte comune din lunca Prutului și amenajarea hidrotehnică de la Stânca, unde nivelul apei din lacul de acumulare a început să crească. De altfel, măsurătorile realizate de Apele Române indicau ieri faptul că volumul de apă din lacul de acumulare a crescut cu aproape 200 de milioane de metri cubi.
Pentru a stopa viitura, cei de la Apele Române au decis să treacă la deversări controlate. Așa se face că nivelul Prutului, la stația hidrometrică Stânca, aflată în aval de baraj, a crescut la 450 de centimetri, cu aproape 40 de centimetri peste cotele din zilele trecute, fiind depășită cota de inundație cu 150 de centimetri.
În acest context, având în vedere situaţia hidrometeorologică şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, Institutul Național de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat avertizarea hidrologică Cod Portocaliu de inundații pe râul Prut, care a fost prelungită pentru intervalul 28 iunie ora 10:00 – 29 iunie ora 24, pentru râurile din bazinul Prut – sector aval Acumularea Stânca-Costeşti, ca urmare a tranzitării, ȋn regim controlat, a viiturii. Pe acest fond, arătau reprezentanții INHGA, există posibilitatea ca pe unele porțiuni nivelul apei să depășească cotele de apărare.