Momentul critic de pe râul Prut a fost depășit. Aceasta este concluzia autorităților locale, care spun că viitura produsă în Ucraina a atins punctul maxim în dreptul localității Rădăuți Prut și se îndreaptă acum spre Miorcani, Coțușca și Manoleasa. „Zonele expuse au fost satul Baranca, din comuna Hudești, și localitățile Rădăuți Prut și Rediu, unde există câteva locuințe în zonele inundabile. Noaptea trecută (n.r. – joi spre vineri, 25 spre 26 iunie a.c.), viitura a atins punctul maxim în dreptul localității Rădăuți Prut, însă, din fericire, locuințele nu au fost afectate, iar populația nu a avut de suferit”, a spus colonelul Cristian Mihail Amarandei, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani.
Noaptea trecută au existat perioade în care Prutul a crescut și cu 15 centimetri în interval de o oră, dar acum toate măsurătorile indică faptul că viitura a trecut. „Există posibilitatea ca nivelul apei să mai crească cu câțiva centimetri de la o oră la alta, dar se poate spune că momentul critic a trecut. Viitura se îndreaptă acum spre Acumularea Stânca-Costești, dar sperăm să nu fie probleme deosebite. Este posibil ca Prutul să mai inundate terenuri agricole și pășuni, dar localitățile nu vor fi puse în pericol”, a adăugat colonelul Amarandei.
Râul Prut a depăşit, vineri dimineaţă, 870 de centimetri în zona Rădăuţi Prut, însă nu au fost inundate case, ci doar câteva grădini şi drumul naţional DN 24 C, care face legătura între Rădăuţi Prut şi Miorcani, în apropierea bisericii din Rădăuți Prut.
Pentru a proteja locuințele expuse, pe timpul nopţii, pompierii, împreună cu lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, ai Primăriei Rădăuţi Prut şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad, au construit un dig de apărare artificial pe DN 29A, între Rădăuţi Prut şi Rediu.
Reamintim că la nivelul județului există un Cod Roșu de inundații pe râul Prut, care expiră însă la miezul nopții. Este posibil ca autoritățile să prelungească atenționarea, până ce viitura va ajunge în lacul de acumulare Stânca-Costești. Cert este că reprezentanții Apelor Române spun că nu vor fi probleme deosebite întrucât lacul de acumulare are un grad de umplere de numai 700 de milioane de metri cubi de apă, în condițiile în care capacitatea maximă de retenție este de 1,4 miliarde metri cubi de apă. Prin urmare, amenajarea hidrotehnică va putea prelua viitura, fără ca barajul să fie pus în pericol. Debitul Prutului în aval de Stânca va fi supravegheat, prin intermediul deversărilor controlate.