Blocul groazei din orașul Flămânzi, care timp de mai mulți ani a fost imaginea nepriceperii și neputinței, a fost ras de pe fața pământului, iar pe amplasamentul său va fi amenajat un parc pentru localnici, cu ajutorul fondurilor europene. Structura din beton a fost demolată, iar terenul a început să fie curățat, urmând ca de anul viitor să se treacă la amenajarea spațiilor verzi și a zonelor de recreere.
În 2001, administrația locală de atunci a decis să cedeze un bloc de garsoniere, aflat undeva la circa 200 de metri de sediul Primăriei, Parohiei Cordun pentru a se ridica o nouă biserică și o casă parohială. S-a apelat la cea mai experimentată instituție, adică la echipa de geniști a Unității Militare 01189 Botoșani, care urma să pună la pământ blocul respectiv, printr-o implozie controlată. Doar că în loc de implozie a avut loc o explozie, care a distrus alte 24 de apartamente aflate în apropiere. După acest nefericit episod, scheletului blocului de garsoniere a rămas multă vreme neatins. Imaginea cu ruina părea desprinsă din alte timpuri sau de prin războaiele din Irak. „Terenul și structura din beton au fost preluate după câțiva ani tot de Primăria Flămânzi, pentru că preotul care urma să construiască biserica acolo a renunțat la toate planurile”, povestește un localnic. Zona ajunsese ca o groapă de gunoi, în care fiecare arunca tot ce nu-i mai trebuia prin casă sau prin curte. Primarii care au urmat, i-au găsit însă până la urmă o întrebuințare. Au pus la pământ colosul din beton, au concasat bucățile mai mari, iar mai apoi dus fragmentele pe drumurile nemodernizate, „pavând” o parte dintre străduțe cu molozul rezultat.
Întreaga zonă va avea un alt aspect
Aflat chiar lângă ultimul rând de blocuri, foarte aproape de centrul civic al orașului, spațiul risca să se transforme din nou într-un fel de groapă de gunoi. Asta până când primarul Dan Oloieru a decis să schimbe imaginea zonei. Acum, după 19 ani de la nefericita implozie, terenul ar urma să fie transformat în parc. Banii vor veni din fonduri europene, proiectul fiind deja aprobat, iar contractul semnat. Vor fi zone cu gazon, cu plante aromatice, terenuri de joacă, o minicascadă, iar unele alei vor fi cu dale tactilo-vizuale. „Am reușit astfel să aducem un milion de euro, bani care vor fi utilizați în amenajarea a patru părculețe, pe terenuri degradate”, a spus primarul Oloieru.
Doar că surpriza a apărut zilele acestea, când primăria a început să pregătească terenul pentru lucrări. În momentul în care au îndepărtat ultime urme ale ruinei, au fost găsite resturi din fundație. Așa că a fost nevoie de noi lucrări. Asta pentru că toată vegetația care va fi acolo va avea nevoie de un strat de pământ vegetal de cel puțin o jumătatea de metru grosime. „Norocul nostru a fost că, în momentul în care am semnat contractul, a fost stabilit un capitol separat <<cheltuieli neprevăzute>> în care există circa 200.000 de lei, bani cu care vom reuși să curățăm terenul de resturile din fundație”, a explicat Dan Oloieru.
Așa se face că anul viitor, când se vor împlini 20 de ani de la implozia eșuată, zona respectivă va fi schimbată complet. Asta pentru că, în imediata apropiere se va ridica o grădiniță și o creșă, tot din fonduri europene, prin intermediul POR, Axa 13, iar străzile din jur vor fi asfaltate.