Viitura formată pe râul Prut în Ucraina a intrat deja pe teritoriul României și se îndreaptă spre lacul de acumulare Stânca-Costești.
O suprafaţă de aproximativ 500 de hectare de păşuni şi terenuri agricole de pe raza localităţii Baranca, din comuna Hudeşti, a fost inundată, iar nivelul apei crește în medie cu 3-5 centimetri pe oră. La ultima măsurătoare făcută aici în cursul zilei de astăzi Prutul atinsese cota de 779 centimetri, în timp ce la inundațiile din iulie 2008 cota maximă atinsă la Baranca a fost de 866 centimetri. „Față de situația din 2008, lucrurile s-au schimbat. Prutul și-a creat practic alt curs. Înainte se mai umplea câte un ghiol, mai inunda o vale, dar între timp malurile au fost erodate, terenul s-a mai lăsat, relieful s-a schimbat, iar Prutul a inundat tot. Apa este deja în grădina primei case. Oamenii au fost evacuați, nu sunt probleme, dar au fost inundate terenuri agricole, iar imașul este aproape complet sub ape”, a spus viceprimarul comunei Hudești, Vasile Sîsîeac.
Unda de viitură se propaga destul de repede, iar astăzi Prutul a inundat și la Rădăuți Prut câteva zeci de hectare de terenuri agricole și pășuni, însă până la primele locuințe este distanță mai mare. „Unde malurile au fost mai joase, apa a inundat pășunile, dar acolo unde malul a fost mai înalt, Prutul a rămas în matca lui”, a spus primarul comunei Rădăuți Prut, Viorel Nichiteanu.
În cursul după-amiezii, localitățile din lunca Prutului, de la Oroftiana la Rădăuți Prut, au fost inspectate de prefectul județului, Dan Nechifor, și de șeful ISU, Cristian Mihail Amarandei, care au vrut să vadă situația la fața locului și să verifice stadiul pregătirilor pentru eventuale intervenții.
Având în vedere pericolul producerii altor inundații, autoritățile au atenționat populaţia să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă, iar la nivelul primăriilor din localitățile aflate în lunca Prutului s-a instituit starea de permanenţă la sedii, serviciile voluntare pentru situații de urgență fiind pregătite să intervină.
Cum în satul Baranca au fost evacuați deja 71 de oameni, în această seară atenția s-a îndreptat spre Rădăuți Prut, acolo unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a trimis mai multe forțe și mjloace, oamenii fiind pregătiți să intervină, dacă va fi nevoie. „Nu credem că se va impune evacuarea altor persoane. Din estimările noastre, probleme ar putea să apară în Rădăuți Prut și satul Rediu, în zonele inundate și în vara lui 2008, însă după acel episod oamenii și-au reconstruit casele în zone mai protejate, deci nu credem că vor fi afectate alte locuințe. Poate doar câteva, rămase în zona inundabilă. Suntem pregătiți să intervenim cu saci de nisip, iar în acțiuni vom fi sprijiniți și de celelalte forțe ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne”, a arătat colonelul Cristian Mihail Amarandei, șeful ISU Botoșani.