Noapte de coșmar pentru locuitorii satului Rediu, din comuna Rădăuți Prut, care au trebuit să-și părăsească locuințele și să se retragă din calea apelor pentru a-și salva viețile. Este vorba de 15 persoane, din cadrul a șase familii, care au fost evacuate în noaptea de luni spre marți, după ce gospodăriile le-au fost inundate de revărsarea apelor. Oamenii și-au luat ce au prins și au plecat la rude, unde au rămas peste noapte, așteptând ca dezlănțuirea naturii să se mai potolească. O situație delicată a fost în cazul unei persoane cu dizabilități, imobilizată la pat, în cazul căreia s-a impus intervenția autorităților. Din cauza fenomenelor înregistrate și a situației generate, în satul Rediu, comuna Rădăuți Prut s-a deplasat și conducerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), respectiv prefectul județului, Dan Nechifor, și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Cristian Mihai Amarandei, care au coordonat intervențiile.
Coșmarul a fost generat de o ploaie torențială, care a măsurat 108 litri pe metru pătrat. Altfel spus, în mai puțin de o oră, în satul Rediu au căzut precipitații cât pentru un an. Potopul a făcut ca apele să înghită tot, de la gospodării, drumuri, dar și terenuri agricole. Fenomenul a fost amplificat de relieful din zonă, dar și de amplasarea satului, localitatea aflându-se într-o mică depresiune, înconjurată de dealuri. Așa se face că în momentul în care a început să plouă, șuvoaiele s-au transformat în scurt timp în torenți, iar o parte a satului a devenit un uriaș lac, pe alocuri nivelul apei atingând aproape doi metri.
Prin sat trece și un pârâu, Isnovăț, afluent al râului Prut. Oamenii spun că este un curs de apă nepermanent, fiind în general sec în perioadele de vară. Luni seară însă, din cauza șuvoaielor scurse de pe dealurile din jur, acesta s-a umflat și a căpătat proporții de nebănuit, apele acoperind și drumul național care leagă satul de centrul comunei Rădăuți Prut. „Situația a fost generată de ploile semnificative căzute într-un interval foarte scurt de timp. Probleme deosebite au fost înregistrate în două cazuri, respectiv salvarea acelei persoane imobilizată la pat și intervenția în cazul unei mașini surprinsă de viitură, în acest ultim caz fiind necesare manevre de salvare așa încât viețile celor patru persoane surprinse în autoturism să nu fie puse în pericol”, a declarat colonelul Cristian Mihail Amarandei, șeful ISU Botoșani.
Pentru monitorizarea situației, conducerea CJSU a decis menținerea mai multor echipaje ale ISU în zonă. Totodată, s-a dispus monitorizarea situației de pe râul Prut, încă de la intrarea râului în țară, la Oroftiana, întrucât apele sunt în creștere, iar autoritățile se așteaptă ca viitura formată din cauza precipitațiilor din ultimele zile să se propage în aval. Râul Prut a depășit deja cota de pericol cu 44 de centimetri, nivelul apei apropiindu-se de 700 de centimetri.
Reamintim că la nivelul județului există un Cod Roșu de inundații, pe râul Prut, dar și un Cod galben de ploi valabil până mâine.