sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTAcademicianul Alexandru Zub premiat Casa Regală

Academicianul Alexandru Zub premiat Casa Regală

Academicianul Alexandru Zub a fost recompensat cu Premiul Cantemir, distincţia urmând să-i fie înmânată în a doua jumătate a anului. „Al şaptelea Premiu Cantemir, distincţie anuală oferită în cadrul Colocviilor Regale, este acordat în anul 2020 profesorului Alexandru Zub, membru al Academiei Române. Din cauza restricţiilor existente ca urmare a crizei Covid-19, Colocviul Regal din anul 2020 a fost anulat. Al VII-lea Premiu Cantemir va fi înmânat domnului academician în a doua jumătate a anului“, precizează site-ul romaniaregala.ro.

Premiile Cantemir şi Colocviile Regale, care se află sub Înaltul Patronaj al principelui Radu al României şi omagiază memoria şi spiritul principilor luminaţi Dimitrie Cantemir şi Antioh Cantemir, s-au acordat în anii 2010-2012 la University of Oxford pentru cărţi pe tema conferinţelor anuale cu care a debutat acolo Proiectul Cantemir. Din 2017, se acordă la Sinaia şi Bucureşti pentru ansamblul operei fiecărui premiant.

Între cei recompensaţi cu Premiul Catemir se numără: Ştefan Lemny (Biblioteca Naţională a Franţei) – 2010; Alison Bashford (University of Sydney) şi Philippa Levine (University of Texas, Austin) – 2011; Martin Dodge, Chris Perkins (ambii de la University of Manchester) şi Rob Kitchin (National University of Ireland, Maynooth) – 2012; Moshe Idel (Universitatea Ebraică din Ierusalim) – 2017; Gregory Claeys (Royal Holloway, University of London) – 2018; Jörn Rüsen (Preşedinte emerit, Kulturwissenschaftliches Institut, Essen) – 2019.

Alexandru Zub s-a născut pe 12 octombrie 1934 la Vârfu Câmpului. El este istoric, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 şi membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studenţească, considerată ilegală de către autorităţi, botoşăneanul a fost condamnat la zece ani de închisoare politică, din care a executat şase ani ca deţinut politic.

În anul 1973, Alexandru Zub a devenit doctor în științe istorice. Din 1989 este director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași.

Intrarea în Academia Română, calitatea de membru în foruri ştiinţifice internaţionale, numeroasele cărţi scrise, colaborarea cu prestigioase reviste de profil, naţionale şi internaţionale, distincţiile primite din partea unor universităţi române şi străine, precum şi din partea statului român, a Republicii Ungare şi Republicii Franceze sunt elocvente pentru anvergura europeană a meritelor academicianului Alexandru Zub.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.7 ° C
12.7 °
12.6 °
73 %
1.8kmh
98 %
S
23 °
D
6 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...