spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTCătălina Hodan, fostul inspector şcolar condamnat pentru bani nemunciţi, vrea gradaţie de...

Cătălina Hodan, fostul inspector şcolar condamnat pentru bani nemunciţi, vrea gradaţie de merit

Fostul inspector şcolar Cătălina Hodan, condamnată la închisoare cu suspendare sub supraveghere, după ce a falsificat o serie de registre pentru a încasa bani pe nemuncite, a depus dosar pentru a primi gradaţie de merit. Dosarul acesteia, alături de cele ale cadrelor care aspiră le această recompensă financiară pentru activitatea lor, va fi analizat în următoarea perioadă la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Vestea că fostul inspector şcolar vrea gradaţie de merit a produs un val de nemulţumire în sistem. „Sperăm că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean vor analiza situația cu obiectivitate și vor lua în calcul aspectul moral. Gradația de merit se acordă pentru activitatea desfășurată în ultimii cinci ani. Doamna a fost condamnată la începutul acestui an şi faptul că vrea gradaţie de merit reprezintă o sfidare la adresa altor cadre didactice”, a declarat un profesor din municipiul Botoşani.

Atunci când Cătălina Hodan şi-a depus dosarul la secretariatul Şcolii Profesionale „Sfântul Stelian”, au existat unele discuţii. „Ea are calificativul <foarte bine> pe ultimii cinci ani şcolari şi, dacă se ia strict pe litera legii, se încadrează. Dar, din moment ce a fost sancţionată cu scăderea salariului, cred că trebuia să aibă şi calificativul diminuat. Prin depunerea acestui dosar, Cătălina Hodan nu realizează la ce se expune. Ce vor spune cadrele didactice botoşănene când vor afla că un om care a avut asemenea probleme vrea gradaţie de merit? Ar trebui ca la nivelul Inspectoratului Şcolar, când va fi analizat dosarul, să fie luate în calcul nu numai documentele pe care le-a depus ea la dosar. Analiza acordării gradaţiei nu se face în şcoală, se face la inspectorat. În acest an, dat fiind contextul epidemiologic actual, din metodologie a fost scos avizul Consiliului Profesoral. Practic, fostul inspector a depus dosarul însoţit cu o cerere, la secretariatul unităţii de învăţământ unde lucrează. Reprezentanţii şcolii nu aveau cum să nu-i înregistreze cererea”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial din educaţia botoşăneană.

Acuzată de înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

Cătălina Hodan a fost găsită vinovată de Judecătoria Botoşani, după ce a fost acuzată de înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ea a fost condamnată la o pedeapsă rezultantă de un an şi două luni închisoare. Instanţa a dispus însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi i-a stabilit fostului inspector şcolar un termen de supraveghere de doi ani, interval în care Cătălina Hodan va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere printre care să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În plus, ea va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, dar şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Botoşani sau la Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, pe o perioadă de 60 de zile.

Sentinţa a fost pronunţată pe 18 februarie 2020, după un proces care a durat mai puţin de un an, şi asta pentru că fostul inspector şcolar a decis să recunoască faptele şi a solicitat să fie judecată în formulă simplificată. Ba mai mult, ea a plătit prejudiciul creat, restituind cei 8.244 de lei încasaţi pentru orele fictive. În schimb, judecătorii au respins pretenţiile formulate de părinţii elevei de care s-a folosit Cătălina Hodan pentru a încasa acei bani, instanţa apreciind că fetiţa nu poate avea calitate procesuală, partea prejudiciată fiind în fapt Şcoala Profesională Specială „Sfântul Stelian”, unde învăţa copila, şi care a plătit orele fictive. Sentinţa a fost pronunţată în prima instanţă şi nu este definitivă. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Suceava, însă dosarul nu a fost trimis la instanţa de control, întrucât sentinţa urmează să fie motivată.

Nereguli descoperite de părinţii copilei

Faptele au ieşit la iveală în toamna anului 2018, când Liliana Chisăliţă, mama unei copile cu deficienţe, a mers la unitatea de învăţământ pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, câte 18 ore de terapie în fiecare lună, deşi din 2015 fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva. Ba mai mult, semnăturile pe fişele de evaluare fuseseră falsificate pentru a da aparenţă legală.

Bulversată, femeia a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, prezentând şi o sumedenie de documente prin care a arătat că, în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive, fetiţa ei era internată în spital.

În urma sesizării, conducerea Şcolii Profesionale „Sfântul Stelian” a dispus o anchetă internă, care a confirmat aspectele sesizate, iar comisia de disciplină a dispus sancţionarea Cătălinei Hodan şi recuperarea prejudiciului. Demascată, Hodan şi-a dat demisia din funcţia de inspector, dar a revenit la catedră ca profesor. Mai mult, în urma anchetei penale, Cătălina Hodan a fost trimisă în judecată.

Acuzaţii respinse iniţial

Iniţial, fostul inspector şcolar a respins toate acuzaţiile şi chiar a susţinut că orele au fost asigurate conform planificării. Ba mai mult, ea a contestat în instanţă inclusiv sancţiunea disciplinară primită din partea Consiliului de disciplină – avertisment – pozând în victimă. Ulterior, ea a recunoscut că a făcut doar 50% din orele decontate şi că peste tot apare semnătura ei. În schimb, în momentul în care a fost trimisă în judecată de procurori, ea şi-a schimbat brusc optica şi a recunoscut totul. Asta pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Pe de altă parte, schimbarea de atitudine a venit şi datorită modului în care anchetatorii au administrat probele în timpul cercetărilor, dovezile adunate nelăsând loc de dubii. În aceste condiţii, un eventual proces pentru dovedirea nevinovăţiei nu avea nicicum sorţi de izbândă. Aşa se poate explica cererea de judecare în formulă simplificată, care a venit în contradicţie cu toată atitudinea manifestată de la izbucnirea scandalului şi până în momentul trimiterii în judecată, Cătălina Hodan susţinând că este nevinovată.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
3.6 ° C
3.6 °
3.6 °
92 %
1.7kmh
66 %
Dum
4 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...