Situație neobișnuită petrecută ieri în Parcul „Mihai Eminescu”, unde un individ înarmat cu un topor i-a amenințat pe trecători. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 20, când bărbatul, desculț și cu toporul în mână, a început să se plimbe pe aleile din parc și a fugit chiar după câțiva tineri, proferând amenințări cu acte de violență. În urma unui apel pe 112, la fața locului au ajuns mai multe echipaje de ordine publică, care au reușit să-l potolească pe individ, i-au luat toporul și l-au imobilizat. Potrivit polițiștilor, este vorba despre o persoană fără adăpost, cunoscut cu afecțiuni psihice, T.D., în vârstă de 38 de ani, din comuna Rădăuți Prut, care în trecut ar fi lucrat la un parc de distracții. „S-a dispus internarea lui la psihiatrie și a fost deschis un dosar penal pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, au spus polițiștii.
Cazul nu este singular, iar tot mai mulţi botoşăneni agresivi, cu probleme psihice, ajung să atace oameni pe stradă. Anul trecut, două tinere din municipiul Botoşani au fost urmărite pe stradă de un individ în vârstă de 76 de ani, cu afecţiuni psihice, tinerele reuşind să fugă, însă ele au scăpat şi datorită intervenţiei unui trecător. Atacatorul a fost ridicat de poliţişti, amendat cu 200 de lei şi internat la Secţia de psihiatrie. Tot anul trecut, în comuna Nicşeni, un bărbat în vârstă cu 35 de ani, cu probleme psihice, abia eliberat din penitenciar după ce a violat o fetiţă în vârstă de 8 ani, a acostat o elevă în vârstă de 13 ani şi i-a făcut semn să-l însoţească. Se întâmpla pe 6 septembrie, iar poliţiştii l-au ridicat pe individ, l-au dus la spital pentru expertizare, după care medicii l-au lăsat să plece. Cum a ajuns acasă, individul a avut a doua tentativă. Pe 26 septembrie el a acostat o altă elevă în vârstă de 13 ani, tot în încercarea de a o agresa sexual, dar fata a reuşit să fugă. De data aceasta poliţiştii l-au reţinut şi au cerut arestarea lui preventivă pentru tentativă de viol.
Medicii de la Spitalul Judeţean spun că, de cele mai multe ori, chiar legislaţia este cea care le permite celor ajunşi la spital să plece imediat. Aduşi de Poliţie, Jandarmerie, pentru supraveghere după ce au făcut un fapt antisocial, majoritatea pleacă din spital după numai o zi întrucât ei nu pot fi internați cu forța decât în cazuri deosebit de grave. Cei mai mulți care sunt aduși de forțele de ordine sunt oameni ai străzii, care nu iau nici măcar tratamentul prescris de medici. Din acest motiv, unii ajung să recidiveze.