Deși la prima vedere pare o faptă bună, „adoptarea” puilor de vânat găsiți pe câmp sau prin pădure poate crea mari probleme și duce chiar la deschiderea unor dosare penale pentru braconaj.
În această perioadă, multe animale, în special căprioarele au pui, Nu puține sunt cazurile, când tinerii căpriori se pierd de mamele lor, iar oamenii îi găsesc și-i iau acasă să-i îngrijească hrănească. Acest gest însă este considerat braconaj și poate crea mari probleme.
Astăzi, s-au înregistrat două astfel de cazuri în județ, unul la Săveni și unul la Orășeni Deal. „Ridicarea de pe fondul cinegetic și ținerea în captivitate a animalelor sălbatice constituie infracțiune! Ne confruntăm cu această problemă în special la căpriori, care, în perioada aceasta a anului abia au fost fătați. Chiar dacă sunt singuri, rugăm populația să nu-i atingă și să-i lase în locurile în care îi găsesc, deoarece, în 99% din cazuri, căprioara este în apropiere, iar puii atinși de oameni riscă să fie abandonați de căprioară. Aceștia nu vor mai avea nicio șansă la viață, deoarece nu-și vor mai lua anticorpii din laptele matern pe care-l sug în primele săptămâni de viață”, a declarat Cosmin Humelnicu, președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani.
Acesta mai spune că un căprior crescut în captivitate în primele luni de viață nu are șansă să se readapteze în mediul natural și „în loc să ajutăm căpriorul îl transformăm în animal de companie, dependent de oameni”.
Amenzile pentru aceste „gesturi” sunt cuprinse între 5.000 și 7.000 de lei, iar dacă puiul moare, prejudiciul, potrivit lui Cosmin Humelnicu, este de 4.000 de euro.