Deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie 2020. Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional. S-au înregistrat 204 de voturi în favoarea proiectului, trei împotriva acestuia, iar 66 de deputaţi s-au abţinut.
Proiectul de lege prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie. „Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării”, prevede proiectul.
Deputaţii au respins un amendament, susţinut de deputatul PNL Gabriel Andronache, care dorea ca data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 să fie stabilită prin Hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării, şi nu prin lege organică, aşa cum prevede proiectul de lege.
Cu toate acestea, senatorul PNL de Botoșani, Costel Șoptică, liderul organizației județene și candidatul liberal la funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ), a afirmat că, din ceea ce știe, legea nu va fi contestată la Curtea Constituțională a României (CCR) și va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. „Din ceea ce știu, nu cred că se va face contestație, pentru că data alegerilor locale a fost agreată de toți ca 27 septembrie. Acum, nu mai contează cine va stabili data alegerilor, atâta timp cât guvernul va fi cel care le va organiza”, a declarat Costel Șoptică.
Pentru ca alegerile să se desfășoare pe 27 septembrie, atunci ele trebuie convocate până cel târziu 27 iulie. Cum Parlamentul intră acuși în vacanță, este de așteptat ca o nouă lege care să prevadă data alegerilor locale să fie adoptată până la sfârșitul lunii, pentru a avea timp să meargă la promulgare și să fie publicată în Monitorul Oficial.
Propunerea legislativă permite depunerea electronică a candidaturilor la alegerile locale, precum și semnarea și depunerea electronică a semnăturilor de susținere necesare, al căror număr este redus la jumătate.