Nici nu a început bine vara și politica locală fierbe șuierând ca o oală de presiune.
Situația de la PSD, Unde omul de afaceri Cătălin Silegeanu a intrat în coliziune cu tabăra Cosmin Andrei – Cătălin Buhăianu și a ieșit șifonat rău nu este singulară. PNL și ALDE au intrat în luptă la baionetă pe aleșii locali, mai ales că, la București, s-a ajuns la un acord privind data de 27 septembrie pentru alegerile locale. În această luptă a fost târâtă și Instituția Prefectului, iar modul în care se vor finaliza lucrurile va fi, cel mai probabil, stabilit de instanțele de judecată și de comisiile ministeriale chemate să verifice legalitatea actelor emise la Botoșani.
Dar care sunt datele problemei?
Mai întâi, trebuie să ne întoarcem la începutul toamnei trecute, când Florin Țurcanu s-a reactivat ca om politic în ALDE. Atunci, el a început o campanie de racolare de posibili candidați în diferitele comune ale judeţului în vederea pregătirii campaniei pentru locale. A luat legătură cu primari, viceprimari, consilieri locali, medici veterinari, fermieri, etc., persoane ale căror numere de telefon le avea în agendă încă de pe vremea când conducea PNL.
Printre cei care i s-au alăturat a fost, inițial, și primarul de Păltiniș, Costel Romanescu. Acesta a avut un traseu interesant în cursul ultimilor ani. La început s-a cerut dat afară din PNL, s-a afișat pe la mai toate partidele până i-a reușit schema. Apoi, a început să regrete, după care a apărut Țurcanu, l-a racolat, a fost noul „secretar general” al ALDE, apoi după turul I s-a răzgândit și și-a redepus adeziune la PNL, după care s-a reîntors la ALDE, pentru ca în final să revină la PNL. În acest parcurs o cheie este și la fiul său, care, deși liberal, a fost propulsat în cancelaria fostului prefect susținut de ALDE, Alexandru Colbu, și singurul menținut și în echipa lui Dan Nechifor după ruptura dintre ALDE și PNL.
De ce e important Costel Romanescu?
Pentru că, recent, organizația PNL Păltiniș l-a radiat din partid pe consilierul local Ioan Adi Mircu. Acesta acuză că a fost dat afară pentru că ar fi intrat în conflict cu primarul Romanescu și că nu a votat pentru includerea în organigrama Primăriei Păltiniș a încă două posturi de consilieri, unul juridic și unul personal al primarului. Mai mult, el susține că nici nu a fost înștiințat de intenția primarului și de decizia partidului, pentru a-și putea face apărarea.
Acuzațiile au fost respinse de primarul Romanescu, dar și de președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică. Primarul susține că acesta face politică pentru ALDE, că are bannere în curte cu ALDE și că nu a venit la partid când s-a discutat radierea, motivând că este la București. „Căuta apoi prin comună bonuri de benzină să demonstreze că a fost la București”, a spus Romanescu, în timp ce Șoptică a spus că i-ar fi trimis decizia pe mail. „Dacă și-a schimbat sau nu-și citește mail-ul nu mai este vina mea”, a spus Șoptică.
Caz similar petrecut și la Dângeni
Un caz similar s-a petrecut și la Dângeni, unde a fost exclus din PNL viceprimarul Viorel Sorohan, care, în această primăvară, a fost prezentat drept candidat ALDE la Primăria Dângeni, condusă în prezent de secretarul general al PNL Botoșani, Cătălin Rotundu. Și el ca și consilierul Ioan Adi Mircu acuză că nu a fost înștiințat de aceste demersuri de către partid, ca să le poată contesta în instanță.
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, susține însă că acestuia i s-a înmânat un exemplar privind decizia partidului, însă nu-și amintește cu exactitate momentul când s-a produs acest lucru.
De ce e important momentul?
Pentru că marți, 9 iunie, PNL a trimis Prefecturii Botoșani solicitarea încetării mandatului celor doi, motivată de pierderea calității de membru al partidului politic, iar joi, 11 iunie, prefectul Dan Nechifor a luat această decizie, deși legea îi dă dea termen până la 30 de zile pentru a se clarifica situația.
Această grabă ar fi favorizat PNL, deoarece, cei doi politicieni, care susțin că nu au primit deciziile partidului, nu au avut cum să le conteste în instanță. „Am primit actele de la PNL, am cerut certificat de grefă de la judecătorie că deciziile n-au fost contestate și am dat curs solicitărilor”, a motivat prefectul Dan Nechifor graba cu care s-a semnat deciziile de încetarea mandatelor. Acesta susține că se bazează pe „lege” și pe jurisprudența în domeniu.
Noul Cod Administrativ deschide locul al interpretări
Or, aici intervine lupta juridică. Potrivit articolului 204, aliniatul 5, al noului Cod Administrativ „data încetării de drept a mandatului este data comunicării către prefect, secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și către consilierul local, a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul județean a fost ales, în situația în care legalitatea acesteia nu a fost contestată”. Cei doi aleși locali susțin că lor nu li s-a comunicat decizia partidului ca să o poată contesta în instanță, motiv pentru care au depus plângeri prealabile împotriva ordinului prefectului la Judecătorie.
Prefectul Dan Nechifor susține că prevederile aliniatului 5 nu sunt cumulative, ci reprezintă doar o enumerare de cazuri, totuși ele sunt despărțite de virgulă și de conjuncția „și” interpretată de mai mulți juriști botoșăneni, independenți de speță, ca fiind cumulative.
Cazul lui Mihai Ștefan „judecat” altfel de Prefectură
De altfel, într-o speță relativ similară, vara trecută, Prefectura Botoșani, a retrimis la PNL o solicitare de încetare a mandatului consilierului municipal Mihai Ștefan, tocmai pe motiv că lipsea dovada faptului că partidul l-a înștiințat de consilier de decizia forului statutar. Cum în speța respectivă era vorba de demisie, atunci se făcea vorbire de faptul că lui Mihai Ștefan nu i s-a mai adus la cunoștință faptul că forurile PNL au luat act de demisia sa și că nu i-au acceptat cererea de reînscriere în partid.
Și în acest moment Mihai Ștefan este consilier local PNL, deoarece liberalii nu au mai trimis o nouă solicitare cu actele menționate de Instituția Prefectului.
Care este miza acestui scandal?
Cei doi politicieni, care au contestat decizia partidului, și Florin Țurcanu, liderul de facto al ALDE Botoșani, mizau pe faptul că aceștia vor putea activa pe perioada campaniei electorale care vine în funcțiile deținute ca membri PNL pentru o vizibilitate mai bună în teritoriu. Acesta este motivul pentru care liderul unui partid politic se erijează în apărătorul membrilor unui alt partid.
Pentru cei doi, probabil că o miză importantă poate fi și cea financiară, și anume indemnizația de consilier, respectiv salariul de viceprimar.
Țurcanu, condamnat pentru excluderi în fals din PNL
Interesant este faptul că Florin Țurcanu a fost condamnat în urmă cu mai bine de cinci ani, pe când era preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) şi al PNL Botoşani la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals, după ce a consemnat nereal că membri ai PNL Botoşani au fost excluşi din partid, aceştia pierzându-şi astfel funcţiile de consilieri judeţeni sau locali. Este vorba de Aurelia Aroșoaie, Cristina Bahrin şi Cristian George Ostafie. Pe atunci, prefect al județului Botoșani era actualul șef de cancelarie a lui Dan Nechifor, Cristian Roman.
Acum, ALDE ia în calcul reclamarea prefectului la Ministerul Afacerilor Interne și solicitarea unei anchete a corpului de control, doar că secretarul de stat responsabil cu prefecturile este liderul liberal botoșănean Gheorghe Sorescu.