Parlamentul României a aprobat legea care deschide calea implementării unuia dintre cele mai importante instrumente de reducere a decalajului dintre județul Botoșani și restul țării. Este vorba de Legea privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, care prevede, la articolul 16, înființarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în „Ţara de Sus” (ITI) pentru judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi. Legea merge la promulgare, la președintele Iohannis, și dacă va deveni realitate, va permite localităților de pe teritoriul ITI „Țara de Sus” să atragă integrat fonduri europene care vor fi la dispoziția României în exercițiul european 2021-2027. Mecanismul este similar cu cel al zonelor defavorizate, doar că vorbim de finanțare europeană.
„Țara de Sus” acoperă Câmpia Moldovei
ITI „Țara de Sus” acoperă Câmpia Moldovei și cuprinde tot teritoriul județului și marginal porțiuni din județele vecine, Suceava și Iași. Asociația de devoltare a fost constituită deja, iar șef al acesteia a fost votat de către consilierii județeni Costică Macaleți, unul dintre cei care nu prea au rezonat la început cu ideea. De asemenea, printre cenzorii asociației a fost numit, la sfârșitul anului trecut, și actualul secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne, liberalul Gheorghe Sorescu, care vara trecută votase, inițial, împotriva înființării ITI „Țara de Sus”.
Idee pornită de la senatorul Trufin
Ideea înființării ITI „Țara de Sus” a aparținut senatorului social-democrat Lucian Trufin, după modelul asociației care funcționează în actualul exercițiu financiar european în Delta Dunării și prin care s-a obținut finanțarea podului de la Brăila.
La momentul prezentării publice, ideea a avut mai mult o încărcătură electorală, în sensul că s-a adresat doar localităților mici, evitând municipiul Botoșani. Ulterior, în toamna anului trecut, când la Botoșani a venit fostul ministru al Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a fost invitat să participe și primarul Cătălin Flutur.
„Dacă legea va fi promulgată, depinde doar de noi, de munca și interesul nostru, al parlamentarilor și reprezentanților legali ai UAT-urilor din județul Botoșani, Iași și Suceava să stăm la aceeași masă și să dezvoltăm sustenabil și responsabil arealul geografic desemnat în ADI – «Țara de Sus»… Când vorbim despre dezvoltare trebuie să identificăm și să susținem proiectele care sunt de interes general și prin intermediul cărora putem ridica județul în care locuim”, a declarat senatorul Lucian Trufin.
Încă două asociații în țară
Alături de asociația care vizează dezvoltarea județului Botoșani, prin lege au mai fost decise încă două astfel de asociații care să funcționeze ca „asociații pilot” pe perioada exercițiului financiar european 2021-2027. Este vorba de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții Țara de Piatră”, pentru zona Munților Apuseni, şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI „Microregiunea Ţara Făgăraşului” pentru judeţele Sibiu şi Braşov. Aceste două vor fi coordonate de către ADR Centru, în timp ce ITI „Țara de Sus” de ADR Nord-Est Piatra Neamț.
Sumele care vor fi alocate celor trei ITI nu au fost stabilite, dar anul trecut se vorbea de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Legea prevede însă mecanismul prin care se vor aloca fondurile între cele trei asociații și anume „procentual, în raport cu suprafața, numărul de localități și numărul de locuitori” și că banii „pentru asistența tehnică în vederea elaborării strategiei pentru ITI și pregătirea proiectelor” vor veni de la Ministerul Fondurilor Europene prin cele două ADR-uri coordonatoare.