Mai bine de jumătate din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) va deveni, începând de astăzi, spital pentru bolnavii non-covid. Măsura, aşteptată atât de medici, dar mai ales de sutele de pacienţi care nu au avut posibilitatea de a se interna în spital, din cauza măsurilor luate pentru combaterea Covid19, a fost luată după avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. „După ce au avut loc mai multe întâlniri, între cei de la spital şi medicii epidemiologi, ne bucurăm că am reuşit să stabilim circuite clare şi să definim foarte bine secţiile din întreg blocul central al SJU. Vrem să venim în sprijinul tuturor pacienţilor, pentru a trata toate afecţiunile, nu doar Covid19”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.
În acest sens, secţiile Ortopedie, Chirurgie generală, Medicală II, Cardiologie, Oncologie şi Hematologie vor deveni secţii pentru pacienţii non-covid. Cu alte cuvinte, peste 200 de paturi destinate pacienţilor non-covid. Acestora li se adaugă alte nouă paturi pe secţia de reanimare a unităţii sanitare.
Secţii pentru pacienţii suspecţi şi cei diagnosticaţi cu Covid19
Vor exista şi secţii aşa numite tampon, care vor face trecerea între sectoarele covid şi non covid, iar acestea vor fi în general folosite pentru pacienţi suspecţi. Astfel, secţiile de Chirurgie plastică, ORL, Medicală I şi Oftalmologie vor fi destinate pacienţilor suspecţi, având alocat un număr de 41 de paturi.
În continuare, pacienţii diagnosticaţi cu noul coronavirus vor fi internaţi pe secţiile Urologie şi Diabet, un total de 36 de paturi, care nu necesită oxigenoterapie. Alte nouă paturi vor fi rezervate pacienţilor covid pe secţia de reanimare.
Secţia de boli infecţioase va avea 81 de paturi pentru pacienţii covid19, Maternitatea va avea patru paturi pentru pacienţii confirmaţi cu Covid19, nouă paturi ca zonă tampon şi şase pentru suspecţi, în timp ce Psihiatria va avea 12 paturi ca zonă tampon.
Restul paturilor de pe toate aceste secţii vor fi pentru pacienţii non-covid, urmând a fi trataţi toţi botoşănenii cu orice fel de afecţiune.
Cazurile uşoare şi asimptomatice vor fi, în continuare, preluate de Spitalul de Recuperare şi cel de Pneumoftiziologie, ajutând astfel la degrevarea Spitalului Judeţean pentru tratarea celorlalte afecţiuni.
Spital infectat de la primul pacient
Spitalul Judeţean a fost transformat în Spital covid pe data de 3 aprilie, după ce zeci de cadre medicale din cadrul acestuia au fost infectate cu coronavirus. La un moment dat Botoşaniul ocupa primul loc pe ţară în privinţa numărului de cadre medicale infectate raportat la numărul total de îmbolnăviri.
Spitalul Judeţean „Mavromati” s-a infectat chiar de la primul pacient cu Covid-19, o tânără în vârstă de 27 de ani, din Cândeşti, care, până la confirmarea cu noul virus a fost plimbată pe mai multe secţii ale spitalului. Femeia s-a infectat după ce a participat la înmormântarea mamei sale unde veniseră şi mai multe rude din străinătate. După câteva zile aceasta a început să se simtă rău şi a fost transportată la spital. Însă, deşi avea simptome specifice, medicii infecţionişti care au consultat-o au refuzat testarea din cauza definiţiei de caz de la vremea respectivă. Într-un final, după insistenţele mai multor cadre medicale tânăra a fost testată rezultatul fiind pozitiv. Ulterior aceasta a fost transportată la Iaşi, iar câteva zile mai târziu şi-a pierdut viaţa. În urma contactului cu tânăra 49 de cadre medicale au fost trimise în autoizolare.
Iniţial femeia a fost considerată pacientul zero de la SJU, însă după câteva săptămâni, în urma unei anchete epidemiologice a fost descoperit faptul că la aceeaşi înmormântare a participat şi o asistentă din cadrul unităţii sanitare, care a ascuns cu seninătate acest lucru. Acesta şi-a infectat cel puţin o colegă şi s-a ales cu un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
După descoperirea primului caz de la Botoşani, secţiile spitalului au început să cadă rând pe rând, tot mai multe cadre medicale fiind infectate. De asemenea o serie de pacienţi au fost îmbolnăviţi chiar în timp ce se aflau internaţi în spital, iar unii dintre aceştia şi-au pierdut viaţa.