spot_img
miercuri, noiembrie 27, 2024
HomeLocal BTStrăinii vor cumpăra mai greu terenuri agricole în România (video)

Străinii vor cumpăra mai greu terenuri agricole în România (video)

♦ Parlamentarii PSD au trecut, abia după trei ani, proiectul de lege prin care încearcă să tempereze vânzarea terenurilor agricole către străini.
♦ Senatorul social-democrat Lucian Trufin zugrăvește o Românie cumpărată de afaceriștii străini, deși datele Ministerului Agriculturii sunt cu totul altele

Proiectul de lege care îngreunează foarte mult vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini și societățile comerciale mixte a fost adoptat de Parlament, cu voturile social-democraților și ale aliaților tradiționali. Noua normă, care va merge la promulgare, modifică legislația existentă care a dus la liberalizarea vânzării terenurilor agricole și care s-a produs pe timpul guvernării USL a lui Victor Ponta.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Trufin: străinii au 28% din suprafața județului

 

La sfârșitul săptămânii trecute, senatorul social-democrat Lucian Trufin se lăuda cu modificarea legii care a zăcut uitată timp de trei ani de zile în Parlament, deși PSD avea o majoritate covârșitoare, și a fost scoasă acum la înaintare pentru a fi folosită ca vector electoral.

Pentru a justifica interdicția, senatorul PSD Botoșani s-a folosit de niște date de-a dreptul aiuritoare, în sensul că străinii dețin „undeva la 28%” din suprafața agricolă a județului Botoșani și la nivel național, sunt terenuri „vândute către societăți care au în spate investiții străine, undeva în jur la 40%”. „Vă puteți imagina? În județul Botoșani, există o fermă, care deține peste 20.000 de hectare”, a spus Trufin. Un tablou apocaliptic, dar departe rău de realitate.

Statisticile oficiale: societățile mixte lucrează 7,5% din terenul agricol

Potrivit statisticilor oficiale, astăzi, la nivelul județului, sunt „exploatate”, deci nu neapărat în proprietate, de către societățile cu capital mixt româno-străin 29.488 de hectare, ceea ce reprezintă 7,5% din suprafața agricolă a județului, care este de 392.761 de hectare și mai puțin de 6% din suprafața județului care este de 498.569 de hectare.

Nici la nivel național situația nu prea arată așa cum spune Lucian Trufin, dacă e să dăm crezare datelor prezentate la mijlocul anului trecut de Ministerul Agriculturii condus, pe atunci, de Petre Daea. Astfel, suprafaţa de teren agricol exploatată de persoane fizice şi juridice străine era de 422.000 hectare, la finele anului 2018, fiind înregistrate 793 de persoane care utilizau aceste terenuri. Din punct de vedere al provenienţei, cele mai multe persoane erau din Italia – 194, Germania – 80 de persoane, Franţa – 33, Austria – 31 persoane, Olanda – 28, Spania – 23, Belgia – 17, Danemarca – 16 şi Grecia – 10 persoane, etc.

În ceea ce priveşte vânzarea terenurilor agricole în România, datele operative ale Ministerului Agriculturii, arată că în 2018 s-au vândut 154.076,23 hectare, aproape similar cu anul 2017, respectiv 153.927,46 hectare. Statistica Ministerului Agriculturii din ultimii ani arată că în 2014 s-au vândut 58.875,14 hectare de teren agricol, în 2015 – 172.353,79 hectare, iar în 2016 – 144.350 hectare.

În 2019, până la data de 30 aprilie, au fost vândute 48.746,67 hectare de terenuri agricole.

Ce aduce nou legea

Noua lege schimbă și categoriile de persoane care au dreptul de preemţiune. Astfel, arendașii care vor dori să cumpere un teren agricol trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului pe teritoriul naţional pe o perioadă de cinci ani anterior încercării de cumpărare, cu doi ani mai mult faţă de prevederile în vigoare. Dacă dreptul de preemţiune e exercitat de un tânăr fermier, adică de o persoană de sub 40 de ani, acesta trebuie să dovedească domiciliul stabilit pe teritoriu naţional cu cel puţin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole.

Piața terenurilor agricole


2014: 58.875,14 hectare

2015: 172.353,79 hectare

2016: 144.350 hectare

2017: 153.927,46 hectare

2018: 154.076,23 hectare

2019: 48.746,67 hectare *)

*) până la data de 30 aprilie
**) suprafețele de mai sus au fost vândute atât către români, cât și către străini
***) Sursa: datele operative ale MinisteruluI Agriculturii

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
91 %
0.6kmh
34 %
mie
7 °
joi
8 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Le mai curăță odată, că de alegeri nu s-a văzut deloc bine și uite ce a ieșit.

EDITORIAL

După cum era și normal, materialele de presă scrise de colegii mei despre activitatea parlamentarilor botoșăneni au stârnit un interes uriaș. Am primit neobișnuit...

EPIGRAMA ZILEI

Despre siguranță latră Uitând de niște indicii : Oastea-i lăsată la vatră, Vatra la ... servicii! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...