PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat astăzi, 8 iunie, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Treime”, din municipiul Botoşani, alături de un sobor de preoţi. La slujba prilejuită de hramul bisericii au participat botoşăneni de toate vârstele.
În finalul slujbei, PS Calinic Botoşăneanul a rostit rugăciuni de dezlegare de păcate şi de binecuvântare, după care a vorbit despre Prea Sfinta Treime.
„Atât în Vechiul Testament, cât şi în Noul Testament, prezenţa Prea Sfintei Treimi începe la o cină şi se termină la o cină. Dincolo de prezenţa Preasfintei Treimi în lucrarea de ctitorire a universului, respectiv a omului, participă la cina oferită de familia lui Avraam şi Sara, participă acolo şi i se spune că s-a înjunghiat viţelul cel îngrăşat şi a mâncat şi s-a săturat. Ce făceau ei, Preasfânta Treime, un lucru esenţial care nu trebuie neglijat. După ce a trecut pe la Avraam şi Sara, după ce a definit această instituţie divină umană numită familia, se ducea să pună rânduială şi în cetatea Sodomei, unde se întâmplau foarte multe nelegiuiri. De la cina de sub stejarul de la Mamvri merge la cina cea de taină, unde nu ni se spune ce s-a servit la masă, dar ştim că s-a luat pâinea şi vinul şi s-a convertit prin binecuvântare în trupul şi sângele lui Hristos, pentru că dacă mănâncă cineva şi mănâncă şi cu responsabilitate, să nu mai moară şi să aibă viaţă veşnică”, a spus PS Calinic Botoşăneanul.
Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a reamintit că în ultimii ani nu a lipsit de la hramul Bisericii „Sfânta Treime”, o biserică la care a pus piatra de temelie şi care „îi este foarte dragă sufletului”.
„Atunci îmi amintesc că am făcut o expunere a teologiei icoanei Prea Sfintei Treimi, aşezată sub stejarul Mamvri, icoana lui Rubliov, realizată într-o manieră cu totul aparte, încât dacă unim cele trei personaje, persoane, obţinem un triunghi echilateral perfect. În momentul în care prelungim laturile acestui triunghi echilateral, obţinem un punct. Aşa este exprimată unitatea Prea Sfintei Treimi, dintr-un punct se nasc trei şi din trei se naşte unul”, a afirmat PS Calinic Botoşăneanul.
Episcopul Vicar l-a felicitat pe preotul paroh Gheorghiţă Bădărău pentru paşii pe care i-a făcut „la construirea, la realizarea acestui edificiu eclesial”, pe Victor şi Radu Mihalachi, care „se ocupă cu toată seriozitatea nu numai de biserica de aici şi de multe alte edificii eclesiale”. „Mulţumesc tuturor celor care vă regăsiţi în această sfântă lucrare şi cu care vă înveşniciţi. Să nu uitaţi că atunci când va veni cerinţa marelui moment, încărcaţi întocmai apostolilor care, în Duminica Cincizecimii, s-au aşezat pe o bancă în formă de A şi au aşteptat pogorârea Duhului Sfânt sub chipul limbilor ca de foc, acele energie telurice, acele energii treimice se coboară în fiecare Sfântă Liturghie şi asupra frăţiilor voastre dându-vă şi făcându-vă capabili să puteţi deschide uşa împărăţiei lui Dumnezeu prin realizarea lucrurilor în care că înveşniciţi. Vă împărtăşesc arhiereştile binecuvântări ale părintelui mitropolit, însoţite de iconiţele pe care o să le primiţi. Vă împărtăşim arhiereştile noastre binecuvântări şi nu aş vrea să închei fără a mulţumi autorităţilor judeţene, locale, respectiv domnului primar, un prieten apropiat al părintelui paroh, care niciodată nu a refuzat nici pe părintele şi nici pe alţi părinţi. De astfel de oameni avem nevoie să conducă destinele acestui popor răstignit şi înviat de nenumărate ori în decursul istoriei. Să fiţi sănătoşi”, a mai declarat PS Calinic Botoşăneanul.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost, potrivit preotului Gheorghiţă Bădărău, „un balsam pentru suflet”. „Sfânta Biserică este leagănul în care noi ne rugăm lui Dumnezeu, ne rugăm Prea Sfintei Treimi, este leagănul în care noi respirăm duhovniceşte şi iată, astăzi, ne-am şi scăldat în cristelniţa Cincizecimii prin rugăciune, prin harul lui Dumnezeu”, a afirmat preotul paroh.
Totodată, preotul Gheorghiţă Bădărău le-a mulţumit fraţilor Victor şi Radu Mihalachi, pentru ajutorul necontenit acordat bisericii, dar şi altor aşezăminte bisericeşi, corului condus de profesorul inspector Laurenţiu Palade, care „a încântat din punct de vedere muzical urechile sufletului, pentru că muzica este dulceaţa cuvântului şi, în acelaşi timp, este respiraţia rugăciunii”. Mulţumiri au fost adresate consiliului şi comitetului parohial, enoriaşilor, ctitorilor şi binefăcătorilor parohiei şi credincioşilor care au participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. „Dumnezeu să vă binecuvânteze casele şi familiile dumneavoastră şi să aveţi întotdeauna tot ceea ce este bine, frumos şi adevărat. La mulţi ani vă doresc cu ziua hramului! Să fiţi sănătoşi!”, le-a urat preotul paroh tuturor celor prezenţi la slujbă.