Şapte cetățeni străini, suspectați că au alimentat cu țigări de contrabandă mai multe grupări de traficanți care au acționat în nordul județului, au fost trimiși în judecată de procurorii Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sub acuzația de constituire a unui grup infracţional organizat.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În fapt, este vorba de patru femei și trei bărbați, din Ucraina și Republica Moldova, care ar fi acționat în perioada 2011 – 2012, în strânsă legătură cu alte cinci grupări infracționale din județ, anihilate la rândul lor de procurorii DIICOT Botoșani. De altfel, botoșănenii prinși atunci au fost trimiși în judecată și condamnați, însă, din cauza procedurilor judiciare care implică cetățenii străini, procurorii DIICOT au trebuit să apeleze în acest timp la mai multe comisii rogatorii internaționale pentru a documenta activitatea suspecților, investigațiile fiind finalizate abia anul acesta.
Prin urmare, cei șapte cetățeni străini, Nestor Bezushko, Iaroslava (Deșciuc) Deshchuk, Iryna Koroliuk, Diana Cojocaru, Roman Potrog, Elena Pușcașu și Vasile Cojocaru, urmează să fie citați la Tribunalul Botoșani pentru a răspunde în fața magistraților, ei fiind trimiși în judecată în lipsă.
Potrivit anchetatorilor, țigările erau disimulate în caroseriile maşinilor sau în locaşuri special amenajate atât de către o parte din membrii grupărilor, cât şi de cetăţeni ucraineni şi moldoveni cu care aceştia colaborau. Procurorii DIICOT susţin că, odată aduse în ţară, ţigările erau preluate, transportate şi depozitate temporar la domiciliul membrilor grupării sau în alte locaţii prestabilite şi apoi plasate pe piaţa neagră, prin intermediul unor colaboratori. „Activitatea infracţională era planificată, conspirată şi a avut un caracter de continuitate şi o structură bine organizată, grupările infracţionale obţinând importante beneficii financiare în dauna bugetului de stat”, au arătat anchetatorii.
În urma cercetărilor efectuate, procurorii spun că traficanţii au adus în ţară peste 360.000 de pachete de ţigări, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la peste 1,5 milioane de lei, la acea vreme fiind de aproximativ 350.000 de euro.